Hlavní obsah

Vyhrála slušnost nad populismem. Česká vláda si pochvaluje vítězství Van der Bellena

Novinky, zpe
Praha

Vítězství kandidáta Alexandra Van der Bellena v rakouských prezidentských volbách si představitelé české vlády pochvalují. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) situace u našich sousedů ukazuje, jak je každý hlas ve volbách důležitý. Bellen totiž zvítězil o 0,6 procenta.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda vlády Bohuslav Sobotka

Článek

„Vyhrála politika slušnosti nad populismem. Je to dobře pro celou Evropu,“ komentoval výsledek ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Jurečka řekl, že porážka pravicového populisty Norberta Hofera znamená, že strach není vždy dobrou strategií k vítězství. „Je dobré, aby byl kandidát pozitivní. Věřím, že i v ČR to otevírá možnosti na příští prezidentskou volbu, že vše není jasno dopředu,“ řekl Jurečka v jasné narážce na současnou hlavu státu ČR Miloše Zemana.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Twitteru napsal, že se těší na dobrou sousedskou spolupráci.

Bývalý předseda Zelených Van der Bellen vyhrál velmi těsně, získal 50,3 procenta hlasů. Hofera ze strany Svobodných (FPÖ) volilo 49,7 procenta lidí.

Fiala: Voliči jsou nespokojení s tradičními stranami

Chválou už šetřil předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. „Pevně doufám, že multi-kulti rakouská vláda, nad kterou visí Damoklův meč v podobě možného vítězství rakouských Svobodných v parlamentních volbách, bude hlasovat spolu s Českou republikou proti dalším migrantským kvótám Bruselu. Jestli ne, dají vládní politici rakouským Svobodným do klína vítězství v příštích parlamentních volbách,“ uvedl.

Výsledky v Rakousku podle šéfa opoziční ODS ukázaly nespokojenost voličů s politikou tradičních vládních stran. „Jsou signálem hlubších změn v rakouské společnosti,“ komentoval Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám