Hlavní obsah

Vyhořelé centrum Apolenka má naději přežít díky vlně solidarity

Právo, Zdeněk Seiner

Před požárem, který zachvátil v pondělí časně ráno hiporehabilitační centrum Apolenka ve Spojile u Pardubic, se hasičům sice podařilo zachránit všech čtyřicet koní, oheň však téměř do posledního stébla strávil veškeré uskladněné krmivo. Pomoci by mohla sbírka a štědrost dárců.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyhořelé hiporehabilitační centrum Apolenka Video: Zdeněk Seiner, Právo

 
Článek

Ještě během pondělního dopoledne skoro neustále zvonily v Apolence telefony. Volající projevili účast a mnozí slíbili pomoc.

„Zůstal nám aktuálně jeden balík sena, který byl ve stáji. Jinak shořelo všechno,“ svěřila se Právu Diana Houdová, hlavní hipolog Apolenky. V úterý ráno již ale měla v očích jiskru naděje: „Kamarádi pomohli. Teď máme sena na týden, když budeme šetřit, možná i na dva,“ odhadla Houdová.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Vyšetřovatelé na místo požáru stále ještě nemohou, bývalý seník pod kontrolou hasičů stále doutná

„Přišli jsme o seník a zásoby sena pro zvířata na celou zimu, což je zvláště v letošním roce vzhledem k jeho nedostatku obrovský problém,“ povzdechla si ředitelka Apolenky Jolana Štěpánková. Ví, že kamarádi nemohou dávat ze svého celou zimu, i to, že kvůli suchému roku je sena dramaticky málo a jeho cena stoupá do astronomických výšek.

Apolenka od úterý otevírá transparentní sbírkový účet pro dárce. Má číslo 30015-1205131359/0800.

Pomoc slíbilo i město Pardubice, přestože Spojil je samostatnou obcí. „Zvažujeme možnost půjčky nebo i dotace, pokud to bude možné,“ slíbil náměstek pardubického primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). Kasička by mohla být pod kontrolou magistrátu i během vánočních trhů na Pernštýnském náměstí v Pardubicích.

Pomoc nabízí i Dostihový spolek Pardubice (DS), pořadatel Velké Pardubické. „Hned jsme poslali aspoň deset balíků (sena),“ řekl Martin Korba, ředitel DS.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár stájí komplexu ApolenkaVideo: Zdeněk Seiner, Právo

Krmivo na nejbližší týdny je úkolem číslo jedna, před Apolenkou jsou ale i další výzvy. „Podle prvních odhadů hasičů budeme pravděpodobně muset strhnout i budovu, kde je zázemí pro sociální rehabilitaci, hiporehabilitaci a zaměstnance se zdravotním postižením, kteří se starají o zvířata v Apolence. Oheň bude ještě dohořívat, a tak teď ještě nemůžeme odhadnout všechny škody,“ pokrčila rameny ředitelka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám