Hlavní obsah

Vyhlásili válku šmejdům. A vyhrávají

Právo, Michael Polák
Liberec

Před lety se tu týden co týden konala nějaká předváděcí akce. Prodávaly se matrace, sady nádobí i zázračné relaxační přístroje. Teď je na dveřích k sálu malého kulturního domu přilepená červená samolepka s nápisem „Podomní prodej a šmejdy u nás netrpíme“. Předváděcí akce mají ve stotisícovém Liberci utrum. Jejich organizování je velmi ztíženo i ostře sledováno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vyhlásili jsme takzvaným šmejdům nulovou toleranci,“ říká Ivan Langr (Změna pro Liberec), náměstek libereckého primátora. Město se v boji proti nekalým praktikám při předváděcích akcích už přede dvěma a půl roku spojilo s Českou obchodní inspekcí (ČOI) a do koalice proti šmejdům se postupně přidaly další organizace. I domovy důchodců nebo kluby seniorů.

Společný boj už od začátku vykazoval pozitivní výsledky, teď ale dosáhl i průlomového úspěchu. „Poprvé po mnoha letech jsme za první pololetí letošního roku neměli nahlášenou žádnou klasickou předváděcí akci, ale zároveň také, což je mnohem důležitější, ubylo pokusů o konání akcí, které nebyly nahlášeny,“ prohlásila Renata Linhartová, ředitelka libereckého inspektorátu ČOI.

„Dlouhodobá intenzivní práce se vyplatila a máme signály, že se organizátoři předváděcích akcí Liberci raději vyhýbají,“ dodala. Náměstek Langr to považuje za důkaz, že Liberec si už stihl vytvořit pověst tvrdého, vůči šmejdům absolutně netolerantního města. „Musíme v této strategii vytrvat. Pomocí prevence, osvěty a represe držet se šmejdy krok, a ochránit tak co nejvíce našich občanů, především seniorů,“ míní.

Na vytlačení šmejdů má velkou zásluhu i liberecká městská policie. Už vloni strážníci osobně dohlíželi na šest oficiálně nahlášených předváděcích akcí. Díky jejich dohledu tam pak k žádným incidentům nedošlo. Letos si vyšlápli i na jednu nenahlášenou akci, která měla původně probíhat v utajení.

Klip spojí herce se seniory

„Společnost, která v Liberci dosud nepůsobila, oslovovala zájemce telefonicky, následně jim poslala pozvánku a slíbila občerstvení i dárky zdarma. I přes veškerá varování se nechalo zlákat 15 seniorů. Díky aktivitě občanů a spolupráci s ČOI se podařilo přímo na místě monitorovat i tuto nenahlášenou akci,“ konstatovala mluvčí městské policie Daniela Bušková.

Společnost se už o uspořádání další akce v Liberci nepokusila. Liberec chce ještě letos na podzim také nechat natočit několik protišmejdích videospotů. Zahrát by si v nich měli sami liberečtí senioři i herci zdejšího Divadla F. X. Šaldy.

Reklama

Výběr článků

Načítám