Hlavní obsah

Vydejte poslance Wolfa k trestnímu stíhání, požádá policie Sněmovnu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie do konce září požádá Sněmovnu o vydání nezařazeného poslance Petra Wolfa (49), který loni za dramatických okolností vystoupil z ČSSD a pak podporoval vládu vedenou šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Chce jej po ročním šetření stíhat kvůli podezření ze zneužití miliónových státních dotací.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Petr Wolf

Článek

Právu to včera řekla vrchní státní zástupkyně z Olomouce Milena Hojovcová, jejíž podřízení na kauzu dohlížejí.

Wolf je podezřelý z úvěrového podvodu

„Podle poslední zprávy, kterou jsme dostali v úterý, nový dozorový státní zástupce v Ostravě teď provádí prověrku celého vyšetřovacího spisu. Do 30. září by to měl skončit s tím, že máme od něj stanovisko, že toho 30. září by měla být vypracována žádost pro Sněmovnu na vydání souhlasu s trestním stíháním,“ prohlásila Hojovcová.

Na dotaz Práva, zda je tedy rozhodnutí policie i státního zástupce takové, že chtějí trestně stíhat poslance Wolfa, Hojovcová odpověděla jednoznačně: „Ano. Pokud ho Sněmovna vydá, což nevíme, tak by potom mělo být vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin úvěrový podvod.“

V případě obvinění hrozí Wolfovi pět až dvanáct let vězení, protože měla být podle Hojovcové způsobena škoda vyšší než pět miliónů korun.

Policie ho prověřovala z podnětu Nejvyššího kontrolního úřadu kvůli tomu, že jeho ostravská firma UT 2002 získala státní dotace ve výši údajně až 11 miliónů korun na projekty zkoumání vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje.

Sám Wolf přitom jako docent a pedagog Slezské univerzity v Opavě vyučuje předměty týkající se informatiky a nemá tedy se životním prostředím nic společného. A podle podezření policie má odevzdaná práce mnohem nižší hodnotu a část peněz bylo použito k úplně jiným účelům.

Obviněný poslanec: O ničem nevím

Sám Wolf byl informacemi o chystaném postupu policie překvapen.  „Vy víte víc než já. Je zvláštní, že vždycky takovéto informace přicházejí před nějakým klíčovým hlasováním ve Sněmovně. Nikdo mi nic o žádném podezření nesdělil, nevím o ničem,“ reagoval včera Wolf. Narážel tak zřejmě na středeční zásadní hlasování poslanců o úsporném balíčku ministra financí Eduarda Janoty.

Wolf od počátku jakékoli zneužívání dotací odmítá. V minulosti tvrdil, že je kvůli kauze vydíraný, a proto podle svých slov nakonec opustil ČSSD. Protikorupční policie včera prohlášení Hojovcové nekomentovala.

Hojovcová kritizuje žalobce za průtahy

Celou záležitost přitom začala policie šetřit už loni v září a spis odevzdala původnímu dozorujícímu státnímu zástupci z Okresního státního zastupitelství v Ostravě už letos v květnu. Od té doby však žalobci nebyli schopni rozhodnout a spis si mezi sebou přehazovali, což nyní Hojovcová velmi kritizuje.

Dokonce minulý týden napsala vedení Krajského státního zastupitelství v Ostravě, které podle ní tuto situaci dopustilo, a vytkla mu neodpovídající délku v řízení. „Hodně mě to rozčílilo, protože tam jsou strašné průtahy. Neudělali nic pro to, aby byla věc skončená,“ řekla Právu Hojovcová.

Podle ní dozoroví žalobci už v květnu prohlásili prověřování policie u Wolfovy kauzy za úplné a vyhradili si právo rozhodnout sami. To ale až doteď neudělali a kriminalistům nyní vrátili celý spis, aniž by řekli, jak má policie dál postupovat.

Policisté zřejmě už v květnu měli v plánu požádat o Wolfovo vydání ke stíhání. „Předpokládám, že to chtěli už tenkrát, ale že jim v tom bylo ze strany krajského státního zastupitelství jakoby bráněno,“ podotkla Hojovcová.

Šéfka Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuše Andělová jakékoli průtahy včera odmítla. Podle ní se čekalo na rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství, které až 16. července rozhodlo o tom, že spis budou mít na starosti její podřízení. Určeného dozorového státního zástupce poté navíc musela ještě vyměnit. Prý jeho závěry nebyly přesvědčivé a dostatečně zdůvodněné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám