Hlavní obsah

Východ Čech čeká další vlnu povodní

ČESKÁ REPUBLIKA

Východ Čech čeká další vlnu povodní. Týká se hlavně podhorských oblastí.

Článek

Podhůří Krkonoš a Orlických hor ve východních Čechách musí počítat s další vlnou záplav. Se zpožděním proti nižším polohám začal tát sníh na horách, navíc se přidaly občasné deště. Podle odhadu vodohospodářů může v některých místech dosáhnout hladina řek až úrovně dvacetileté vody.

"Srážky kombinované s vyššími teplotami způsobily v Krkonoších, Orlických a Jizerských horách rychlé tání. Zvýšily se průtoky na tocích z těchto oblastí, všude dochází k vzestupu hladin," řekl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

V pátek se začaly rozvodňovat řeky na Rychnovsku a Náchodsku. Na Tiché Orlici a Stěnavě platí od odpoledne stav ohrožení, nově byl vyhlášen také na Metuji v Maršově a Hronově, na Kněžné v Rychnově nad Kněžnou a na Orlici v Týništi nad Orlicí. Vysoké a stále stoupající hladiny nad stavem ohrožení hlásí vodohospodáři také na Labi v Hostinném, Vestřevi a Brodě, na středním toku řeky v Němčicích a Přelouči úroveň vody stagnuje nebo zatím mírně klesá.

Pracovníci Povodí Labe očekávají, že kvůli výraznému tání a srážkám bude i nadále pokračovat výrazný vzestup průtoků v horských a podhorských oblastech na severu a severovýchodě území východních Čech. Největší vzestupy s překročením nejvyššího stupně povodňové aktivity mohou nastat v povodích horního Labe a Labe nad a pod soutokem s Orlicí, Metuje, horní a dolní Tiché Orlice, Třebovky, Orlice a Dědiny. Příchod dvacetileté vody odhadují v Libchavách a Čermné na Tiché Orlici, na ostatních tocích dosáhne hladina zřejmě pěti až desetileté úrovně.

"Kulminace lze v horních úsecích těchto povodí očekávat během sobotního rána až poledne, v dolních úsecích během sobotního odpoledne až noci. Očekávané kulminace budou velmi dlouhé a ploché. Na středním Labi od Pardubic očekáváme zastavení poklesu nebo mírné vzestupy průtoků," uvedl Petr. V Pardubickém kraji platí nejvyšší povodňový stupeň i nadále na Chrudimce v Padrtech a Nemošicích, na Labi v Němčicích a Přelouči a Loučné v Dašicích a Cerekvici, kde dosavadní záplavy již kulminovaly. Na Třebovce v Hylvátech je voda na vzestupu.

Dyje teď stoupá na jiných místech

Ohrožena je stabilita hráze v Židlochovicích na Svratce. Horní část Dyje, kam patří evakuované Znojmo, už klesá.

Voda se v povodí Moravy podle zprávy povodňové služby ministerstva životního prostředí na mnoha místech rozlévá do polí a luk, u Jevišovky tak vzniklo jezero o rozloze 500 hektarů. Lidé mají sbaleno a čekají, zda si zopakují evakuaci z roku 2002. Stejně tak se znovu pokouší pytli s pískem zastavit nebezpečí. Ve spolupráci s mikulovskou radnicí by lidé odcestovali právě do města, které je sídlem malého okresu.

"V tomto okamžiku ještě není rozhodnuto. Pokud se nic mimořádného nestane už v noci, bude o dalším postupu rozhodovat krizový štáb v sobotu v devět hodin ráno," řekl v sedmnáct hodin Právu starosta Jevišovky Michal Vago. 

Vodu z Dyje odpouštějí vodohospodáři do přilehlých lužních lesů. Situaci v kraji v pátek odpoledne zkontroluje ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Po návratu ze zahraniční cesty se odpoledne vydal na Znojemsko.

Kvůli rozvodněné Dyji a Moravě stoupl od rána do pátku odoledne počet míst ohrožených velkou vodou z 59 na 62. Míst, kde vodohospodáři vyhlásili druhý stupeň povodňové aktivity, je o pět víc než ráno.

Meteorologové varují před dalším deštěm

Český hydrometeorologický ústav opět prodloužil výstrahu, ve které upozorňuje na povodně a rozvodnění řek. Výstraha vydaná v pátek v 16:00 platí až do pondělí 18:00.

Povodně podle této zprávy hrozí pro 12 ze 14 krajů - ohroženy jsou stále kraje Královéhradecký, Pardubický, Plzeňský, Jihočeský, Středočeský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký, Moravskoslezský, Vysočina, Jihomoravský a Zlínský. Možné rozvodnění řek se týká Karlovarského kraje a Prahy. 

Kabinet dá postiženým obcím 380 miliónů

Vláda ve čtvrtek večer na mimořádné schůzi rozhodla o vyčlenění 380 miliónů korun pro obce postižené povodněmi. Peníze poslouží například k nákupu náhradních mobilních obydlí pro evakuované občany nebo k opravě poničených komunikací. [celá zpráva]

Ministr zemědělství v pátek Jan Mládek odvolal z funkce ředitele Povodí Moravy Miroslava Konečného kvůli nezvládnutí komunikace se zástupci místních obcí. [celá zpráva]

Labe ohrožuje Mělník i Ústí

V Ústeckém kraji kvůli stoupajícímu Labe přibývají dopravní uzavírky, energetici v ohrožených místech odpojují elektřinu. Radnice v Ústí nad Labem, Hřensku a Žalhosticích organizují evakuace lidí z postižených oblastí. Hladina Labe už překročila osm metrů.

Na Střekovském nábřeží praskla protipovodňová bariéra, kterou tvořilo dvacet tisíc pytlů s pískem. Voda zaplavila přízemní patra obytných domů. Do vyšších pater by se ale podle ústeckého primátora Petra Gandaloviče voda dostat neměla. Magistrát nařídil ve čtvrtek odpoledne evakuaci 250 lidí z této ohrožené lokality.

Labe stoupá také na území středních Čech. Největší problémy působí v Mělníku. Na středočeském úseku Vltavy mezi Prahou a Mělníkem je zatím situace nejhorší zřejmě v Hoříně u soutoku Vltavy a Labe. Třetí povodňový stupeň odpoledne platil ve středních Čechách na Sázavě v Nespekách a Zruči nad Sázavou a na Labi v Mělníku, Poděbradech a Brandýse. Stav ohrožení měli také například v Kralupech nad Vltavou či v Zálezlicích, ale zatím tam bezprostřední nebezpečí nehrozí.

Na druhý povodňový stupeň klesla hladina Mrliny ve Vestci a nadále se snižuje. Pohotovost hlásila i Vltava ve Vraňanech. V Mělníku Labe vystoupalo k 690 centimetrům a podle nových prognóz by se hladina v sobotu mohla zvýšit až na 730 centimetrů, tedy 180 centimetrů nad limit pro vyhlášení stavu ohrožení. Povodňová komise chce zabránit ohrožení větší části města, proto nařídila postavit v části Mlazice šedesátimetrovou hráz. Voda už ovšem postupně proniká do dalších domů u řeky a lidé je začínají opouštět. .

Místa, kde je vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Stav k 31. 3. 10:00 hod. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

Klidnější noc prožili také v Soběslavi, kde voda v Lužnici dokonce o pár centimetrů opadla. Stále však zaplavuje na 50 domů. "Dobrá zpráva je, že stále zůstává průjezdná silnice E55," řekl starosta Jindřich Bláha. Kulminaci řeky očekává v neděli.

Vodohospodáři museli zabezpečit hráz na Nové řece u rybníku Rožmberk, kde voda vytvořila v hrázi třímetrovou trhlinu. Rožmberk se nyní stále plní, voda přepadá přes bezpečnostní přeliv.

Praha zřejmě stav ohrožení nevyhlásí, plní se Štěchovická přehrada

Vltava v Praze pravděpodobně třetího povodňového stupně nedosáhne. Přítoky Sázava a Berounka už mají kulminaci za sebou a jejich hladiny postupně klesají. Oznámila to ředitelka závodu Dolní Vltava Blanka Brožková.

Sílu Vltavy v Praze obvykle ovlivňují přítoky Sázava a Berounka. Hladiny obou řek v současnosti mírně klesají. Vodohospodáři spoléhali na vodní kaskádu na Vltavě, ovšem v pátek dopoledne už hlásili odborníci téměř plný stav vody na Štěchovické přehradě. "Maximální hladina na přehradě může být zhruba 220 metrů, nyní je 219 metrů," sdělil Novinkám dispečer Povodí Vltavy Karel Březina. Dodal ale, že regulační funkci mají především velké přehrady na Slapech, Orlíku a Lipně.

"Hladina ve Štechovicích v pátek dopoledne stoupá, protože ze Slapů k nám proudí 840 metrů krychlových vody za sekundu, ze Štěchovic je vypouštěno 580 kubíků za sekundu," upřesnila starostka Štěchovic Miloslava Vlková.

Jeden pohřešovaný kvůli rozvodněné Sázavě

Lidé na Sázavsku pohřešují jednu osobu, kterou ve čtvrtek viděli v oblasti Týnce nad Sázavou na člunu. Našel se jen člun a batoh a policie vzhledem k situaci na řece nemůže po tomto člověku pátrat, řekl  novinářům středočeský hejtman Petr Bendl. Protože v batohu nebyly žádné doklady ani jiné věci, podle nichž by bylo možné zjistit totožnost pohřešovaného, neví se, o koho šlo.

Přehled obětí současných záplav v Česku:
28. března 2006 - V rozvodněném potoce utonul pětiletý chlapec z Boňova na Třebíčsku. Dítě spadlo do strouhy pod výpustí požární nádrže. Policisté a hasiči tělo chlapce našli druhý den.
29. března 2006 - Dva muži utonuli poté, co při havárii jejich vůz sjel do rozvodněné Ohře v Terezíně na Litoměřicku.
30. března 2006 - Ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku zemřel při stěhování nábytku ze zaplaveného domu pětačtyřicetiletý místní občan. Příčinou úmrtí byla zřejmě mozková příhoda.
Sedmapadesátiletý muž se pravděpodobně utopil v rozvodněné Sázavě v Krhanicích na Benešovsku. Převrátil se s ním nafukovací člun. Muže se zatím objevit nepodařilo, člun se našel u vodní elektrárny v Žampachu. V člunu policie našla batoh s doklady na jméno obyvatele obce Svojšice na Kolínsku
Zdroj:ČTK

Sázava na Benešovsku a Kutnohorsku v noci kulminovala a začala klesat. Stále však platí třetí povodňový stupeň ve Zruči nad Sázavou a v Nespekách. V Kácově poklesla hladina o 40 centimetrů, místní obyvatelé ale musí čelit problémům s naplaveninami. V Sázavě řeka klesla o 35 centimetrů, ještě včera večer přitom zaplavila hasičskou stanici.

Velká voda i jinde v Evropě

Povodně trápí také obyvatele ostatních zemí střední Evropy. V Německu je nejhorší stav v Sasku, v Rakousku pak na severovýchodě ve spolkové zemi Dolní Rakousy v pohraničí s ČR. Na Slovensku představuje stále největší nebezpečí řeka Morava. Vážná situace je nadále i v jižním Polsku a nově také v Maďarsku a Rumunsku.

Podle meteorologů má být dnes zataženo až oblačno s občasným deštěm nebo přeháňkami, místy i bouřky. Během dne se od západu očekává částečné ubývání oblačnosti a srážek.

Reklama

Související témata:

Související články

Znojemsko se do evakuace nehnalo

Jen pár desítek lidí místo avízovaných deseti tisíc postihla ve čtvrtek na Znojemsku evakuace, vyvolaná hrozbou povodní. V místech, kde ve čtvrtek od sedmé...

Výběr článků

Načítám