Hlavní obsah

Výbor chce zarazit zveřejňování snímků týraných dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výbor pro práva dítěte, který je součástí rady vlády pro lidská práva, se v pondělí shodl, že jména či snímky týraných dětí či obětí jiného trestného činu by se v budoucnu již neměly zveřejňovat. Potvrdila to ministryně Džamila Stehlíková (SZ), která má v kabinetu na starosti lidská práva. Výbor jí uložil, aby s ministrem spravedlnosti možnost zákonné ochrany dětských obětí projednala.

Článek

Výbor se v pondělí mimořádně sešel kvůli případu sedmiletého Ondřeje z Kuřimi na Brněnsku. Hoch byl zamčený nahý a svázaný v komoře, kde jedl z podlahy. [celá zpráva]

Policie z týrání obvinila jeho matku. Podle předsedkyně výboru Evy Vaníčkové lze podle množství zveřejněných údajů chlapce snadno poznat, což mu může do budoucna ublížit.

Výbor pro práva dítěte již dříve poukazoval na to, že v ČR ochrana dětských obětí chybí. Podle Vaníčkové množství zveřejněných informací o kuřimském případu může porušovat Úmluvu o právech dětí, k jejímuž dodržování se Česko zavázalo.

Odbornice připomněla, že zatímco zákon zakazuje zveřejňovat údaje o mladistvých pachatelích, k obětem stejně nepřistupuje. "Dětské oběti jsou ve srovnání s mladistvými agresory diskriminovány. Ochrana by měla být minimálně stejná," uvedla Vaníčková.

Podle Stehlíkové je několik právních možností, jak by se dětské oběti mohly chránit. Jednou z cest je například úprava trestního řádu. Ministryně míní, že příprava, projednání a schválení legislativních změn si vyžádá měsíce. Platit by mohly nejdříve za půl roku či za rok, řekla.

Sociálně-právní ochranu dětí by měl mít v budoucnu na starosti Národní úřad pro zaměstnanost a sociální správu, který plánuje ministr práce Petr Nečas (ODS). Podle návrhu vládních reformních kroků by instituce měla začít fungovat 1. ledna 2009. Práva dětí by mohl začít hájit také dětský ombudsman. Do konce letošního roku výbor připraví návrh, jak by tato funkce měla vypadat.

Reklama

Výběr článků

Načítám