Hlavní obsah

Výběr do státních firem je strašná byrokracie, zlobí se Babiš

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní koalici rozděluje názor na činnost vládního výboru pro personální nominace. Ten dostal za úkol ukončit politické trafiky spřízněným lidem v desítkách státních a polostátních firem bez ohledu na jejich znalosti a zkušenosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), jehož úřad ovládá desítky státních firem, se nyní naštval a popudil tím koaliční partnery. Pod Babišovo ministerstvo spadá nejvíc těchto podniků a on sám si hned od svého nástupu do funkce vysloužil pověst čističe. Nechtěl se připravit o možnost ovlivňovat, kdo bude jeho úřad jako zřizovatele ve firmách zastupovat.

„Jednání personálního výboru je strašně byrokratické. Pokud prosadíte kandidáta, tak ten musí předkládat x papírů. Moji lidé si stěžují, že požadované podklady jsou strašně obsáhlé a procedura je zdlouhavá. Ve finále ale je nominace stejně největší odpovědností toho ministra, který ji předkládá,“ řekl Právu Babiš.

Ten často kritizuje státní praxi se zjevným vzkazem, že tohle by v Agrofertu netrpěl.

Tříčlenný výbor loni do představenstev a dozorčích rad státních firem doporučil 59 kandidátů, odmítl jen sedm. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) výbor brání.

Babiš po celou dobu s lidoveckým ministrem zemědělství Marianem Jurečkou nejvíce výbor zaměstnává. Své výhrady sepsal Babišův úřad do Strategie vlastnické politiky státu týkající se budoucnosti státních podniků, se kterou se mělo Právo možnost seznámit.

V koalici žádný problém není, výhrady jsem nezaznamenal
premiér Bohuslav Sobotka

„I přes značný pozitivní posun nelze konstatovat, že problematika nominačního procesu je vyřešena. Za dobu své existence výbor neinicioval, aby ze strany ministerstev došlo k vytvoření profilů na jednotlivé pozice členů dozorčích rad,“ uvedlo ministerstvo.

Podle něj standardizovaná forma zápisů nijak nepřibližuje důvody pro schválení nominace ani dostatečně nepopisuje profesní zkušenosti kandidáta. „Celý proces zůstal tudíž do jisté míry netransparentní a formální,“ napsaly finance.

Podle Babiše je špatné, že zápisy neobsahují profesní životopisy, z nichž by bylo zřejmé, proč se dotyčný hodí například do dozorčí rady. A není v nich ani řádné zdůvodnění, proč výbor někoho doporučil, nebo odmítl. „To bychom měli v rámci koalice řešit,“ řekl Právu.

Politici mají utrum, kontruje Sobotka

Sobotku kritika vicepremiéra na adresu vládního výboru zaskočila. „V koalici žádný problém není, výhrady jsem nezaznamenal,“ řekl Právu. Podle něho je výběr dostatečně transparentní, jména kandidátů se zveřejňují.

Výbor prověřuje odbornou kvalifikaci lidí, se všemi mluví, sleduje, aby hlavním kritériem nebyla politická angažovanost, a prověřuje i elementární pověst kandidátů. Pokud se při pohovorech zjistí, že někdo měl v minulosti vážné problémy, pak kandidaturu zablokuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Interpelace ve Sněmovně. Dole ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), za ním ministr financí Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

„Během dvou a půl roku není žádná ostuda, co se týká nominací. Když tu vládla ODS a TOP 09, tak tady běhala policie a stíhala premiéra za to, že rozděloval politické trafiky. Nic takového se nyní neděje a počet aktivních politiků v orgánech státních firem výrazně klesl. Vládní výbor splnil svojí roli,“ tvrdí premiér.

Také podle Bělobrádka je krokem správným směrem. „Určitě si tam nikdo nyní nedovolí poslat někoho, kdo nemá šanci uspět, ale nebráním se přeměně výboru do jiného formátu a zlepšení jeho jednání,“ řekl Právu.

Babišovu kritiku nebere. „Podle pana Babiše je parlamentní demokracie zdržování. Vše má svůj řád a administrace nějakou dobu trvá. Formální procedury mají svou logiku. Zrychlit by se to dalo jen tehdy, kdyby majitel rozhodl, koho chce v kterém orgánu mít. Ale to ve státním sektoru nejde,“ podotkl vicepremiér.

Opozice se směje

Ministři se rozhodnutím výboru řídit nemusejí, ale respektují ho. Výsledky projednávání kandidátů výbor zveřejňuje na vládním webu.

Zápisy z jednání výboru jsou ale téměř jako přes kopírák. Ve většině z nich se opakují stejné formulace: Kandidát provedl profesním životopisem, zmínil klíčové pozice své profesní kariéry, ­někdy s dodatkem „ve kterých se cítil nejlépe“. Vyjmenoval dosažené úspěchy, zmínil i neúspěchy, vypíchl své silné osobnostní stránky. Všichni kandidáti odpovídají na to, zda budou mít na práci čas.

Minulý týden se ve Sněmovně do zápisů výboru opřel šéf ­poslan­­ců ODS Zbyněk Stanjura. „Když budete mít špatnou náladu, tak si to přečtěte, budete se smát,“ řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura

„Například: ‚Členové výboru projednali s uchazečem jeho dosavadní profesionální kariéru. Konstatovali, že v řídících funkcích dosáhl manažerských úspěchů. Rovněž konstatovali, že v některých úsecích jeho profesního života se těchto manažerských úspěchů dosáhnout nepodařilo‘,“ citoval záznam o pohovoru s jedním uchazečem.

„Tak takové zápisy, které říkají, no, on je v zásadě dobrý, něco se mu povedlo, ale současně sebekriticky uznal, a to bych na něm ocenil, že uznal, že se mu občas i něco nepovedlo. Tak to by byla škoda nemít takového člověka ve svých službách. To by byla škoda pro stát,“ ironicky dodal Stanjura.

Zkouší to podruhé

Vláda již jednou smetla Babišův návrh zásad zákona, který by upravil nominace do polostátních firem, a dokonce mu zrušila i úkol tento zákon připravit. Babiš vládě zásady přesto navrhl. Kabinet se jimi má zabývat ve středu.

„Já zákon původně nechtěl, ale nakonec jsem se ho rozhodl, i když se značným zpožděním, předložit,“ řekl Právu. Vychází z koaliční smlouvy, kde je úkol dát pro nominační proces jasná pravidla.

Poradní činnost výboru zůstane zachována, jeho členy již ale nebudou jmenovat šéfové koaličních stran, ale nově pět až devět členů budou moci navrhovat všichni ministři. Záznamy z jeho jednání pak budou muset obsahovat řádné zdůvodnění rozhodnutí.

Návrh počítá i s tím, že by poslanci a senátoři nesměli zastupovat stát v orgánech státních a polostátních společností, a to i čtyři roky po zániku mandátu.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám