Hlavní obsah

VV nepodpoří vznik sněmovní komise k armádním zakázkám

Právo, rsk, jov
Aktualizováno

Věci veřejné (VV) nepodpoří ani mimořádnou schůzi Sněmovny k armádním zakázkám, ani zřízení zvláštní vyšetřovací komise kvůli korupci na obraně, jak to požaduje ČSSD. Právu to ve středu sdělil předseda strany Radek John. Podle něj VV nechtějí mít nic společného s politickým divadlem, konstruktivnímu dialogu se sociální demokracií se však prý nebrání.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Čelní představitelé VV: Kristýna Kočí, Radek John a Vít Bárta

Článek

„Hledáme konstruktivní dialog s opozicí, ale žádná komise nikdy nic nevyřešila, je to plýtvání a politické divadlo, stejně jako mimořádná schůze. Chceme podporu opozice při řešení problematiky veřejných zakázek, při inventurách toho, proč se nic nevyřešilo či při odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké,“ řekl Právu John.

Podle Johna od strany mandát k dialogu s opozicí dostal poslanec VV Viktor Paggio. Ten Právu řekl, že kvůli problémům v armádních zakázkách již napsal ministru obrany Alexandru Vondrovi a příští týden by se měl sejít s úřadujícím šéfem sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou. Ani Paggio však zřízení vyšetřovací komise nepovažuje za smysluplné.

„Dobrý směr je podle mého názoru zadávání externích auditů na ministerstvech. Mělo by se na to jít jinak, věcně a po číslech,“ řekl Paggio Právu.

ČSSD apeluje na řadové véčkaře, jednání i po volbách

ČSSD ve středu špičky stran vládní koalice za verdikt nepodpořit mimořádnou schůzi Sněmovny k armádním zakázkám zkritizovala. Stínový ministr obrany za soc. dem. Petr Hulinský v této souvislosti vyzval poslance vládních stran, především z řad Věcí veřejných, aby mimořádné jednání dolní komory navzdory verdiktu stranických lídrů podpořili.

„Pokud mají poslanci Věcí veřejných strach z politického dopadu takového kroku na vládní koalici před volbami, očekávám, že podpoří takový návrh, který posune termín jednání Poslanecké sněmovny v této věci po podzimních volbách, a nedopustí, aby jednání v tak závažné věci neproběhlo vůbec, a problém tak byl zameten pod koberec,“ uvedl Hulinský v tiskové zprávě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám