Hlavní obsah

VV do měsíce odejdou z vlády, když koalice nesplní jejich podmínky

Právo, Novinky, rsk, dan, jov, jim
Praha
Aktualizováno

Ač se mělo v úterý rozhodnout o osudu koalice, napětí trvá. VV měly na jednání klubu a následně koalice ve formátu K6 definitivně říci svůj postoj k vládě, nerozhodly ale a daly si další termín do konce června. Předseda VV Radek John spolu s šéfkou klubu Karolínou Peake přednesli partnerům své podmínky s tím, že nebudou-li splněny, strana do měsíce opustí vládu. O jaké podmínky jde, není zatím jasné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek John a Karolína Peake přicházejí na jednání klubu VV.

Článek

Poslanec VV Petr Skokan k jednání poslaneckého klubu řekl: „Neodešli jsme.“ Podmínkami, které VV přednesly, má být například prosazení reformních zákonů.

John na tiskové konferenci přiznal „nováčkovské chyby“ a připustil, že VV obtěžovaly veřejnost spory uvnitř koalice. Rezignaci Víta Bárty pak označil za projev sebereflexe, kterou nyní strana požaduje i po svých koaličních partnerech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kateřina Klasnová přichází na jednání klubu VV.

Šéfka klubu poslanců VV Karolína Peake ujistila novináře, že termín 30. červen je definitivně poslední a žádné další již nebude strana vypisovat. Podle ní je nutné mimo jiné doplnit koaliční smlouvu, jelikož prý ústní dohody se neplní.

Ztrapnění nehrozí

Na otázku, zda se VV neobává dalšího „ztrapnění“, odpověděl John tím, že vyjmenoval výsledky koaličních sporů: „Podařilo se prosadit nezávislého policejního prezidenta, dosáhli jsme odstoupení nejvyšší státní zástupkyně. Že o tři neděle později na věci nic nemění, hlavně že odstoupila.“

„Je jednoduché žádat rezolutnost, musíte být i odpovědní a my se snažíme v tom bruslit. Limity možná posouváme, ale to právě proto, že chceme být odpovědní,“ doplnila Peake.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek John a Karolína Peake přichází na jednání klubu VV.

Během jednání schůze Sněmovny hodlají véčka podporovat reformní zákony, na nichž se koalice dohodla. Zároveň dají zelenou i konání mimořádné schůze ke kauze Promopro.

Budou po krizi akcie průhlednější?

Své konkrétní požadavky VV nechtěly prozradit, v koalici chtějí jednat o resortní a personální podobě vlády i věcná témata. O jménech Peake odmítla mluvit, prozradila jen, že jednou z podmínek je zrušení anonymních akcií na majitele. Podle Johna je tento bod již tři týdny rozjednaný.

VV například také už šest týdnů trvají na personálních obměnách vlády a odchodu ministrů za ODS Alexandra Vondry a Ivana Fuksy.

Nečas: nabídka ODS trvá

Premiér Petr Nečas (ODS) odmítl posílat VV jakékoli mediální vzkazy, podle něj by mělo vše zůstat mezi vyjednavači. Poznamenal však, že ODS nehodlá měnit názor, který dosud proklamovala. Podle všeho tak hodlá nadále hájit posty svých ministrů a VV nadále nabízí jen ministerské posty bez portfejí.

„Personální změny se nemají dělat jen pro personální změny. Není to žádná kratochvíle, ale má to být pozitivním krokem pro vládu,“ řekl šéf vlády s tím, že u všech stran se najdou dobří i méně dobří ministři, kteří mají nedostatky jak v řízení resortu, tak naplňování programu v určitém čase.

Koaliční partneři sledovali jednání Věcí veřejných s napětím. Podle informací jednoho z poslanců TOP 09 pro Právo měli informace přímo z jednání poslaneckého klubu VV a podle zpráv to s řešením nevypadalo dobře. „Nevezmou to, budou dál jednat. Je to bída,“ uvedl poslanec.

Radek John o požadavcích VV
Jak dopadlo jednání K6? Zůstávají Věci veřejné ve vládě?
My jsme řekli, že je třeba vytvořit do konce června dodatek ke koaliční smlouvě, protože se podle nás v některých bodech neplní a dohody nejsou splněny. Pokud ne, tak na konci června vypovíme koaliční smlouvu.
O co má v dodatku jít? O personální složení vlády?
Dodatek je přesně o tom, aby se plnily dohody, které jsou uzavřeny. Dospěli jsme k tomu, že všechno musí být písemně a to, co bude písemně, se musí naplňovat. Žádná strana by neměla mít pocit, že svou část dohody plní, zatímco ostatní zůstávají nesplněny. A ten pocit teď máme.
Mají být v dodatku zakotvena i čtyři ministerstva pro VV?
Samozřejmě také, ale i všechny požadavky, které jsou týdny v médiích.
Jak celou věc posunulo právě úterní jednání koalice?
Posunuli jsme se tak, že jsme si dali termín tento týden a budeme o dodatku koaliční smlouvy tři týdny jednat. My dáme nějaké návrhy, ODS předloží nějaké návrhy a budeme jednat.

VV chtěly mít zastoupení čtyř ministrů ve vládě, aktuálně mají dva a svého nominanta na ministerstvu dopravy. Dostaly nabídku na ministra pro boj s korupcí a šéfa legislativní rady vlády. Zda nabídku přijmou, se strana neumí shodnout.

Občanští demokraté v úterý zopakovali, že nehodlají obětovat žádného ze svých ministrů. VV přitom opakovaně zmiňují rekonstrukci kabinetu a požadavek odchodu ministrů Alexandra Vondry a Ivana Fuksy.

Sobotka už se těšil na rozpad

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně ironicky na adresu VV poznamenal, že po hrozbě odchodu z vlády koncem června vydají nové ultimátum do konce srpna, poté do konce roku a budou tak pokračovat dál.

„Už jsme se těšili jako soc. dem., že ve 14 hodin vládní koalice skončí a budeme moci začít jednat o nových volbách,“ rýpl si Sobotka do VV a doplnil: „Tenhle styl politiky je devastující.“ Podle lídra ČSSD může být za taktikou VV snaha odvádět pozornost od reforem, které vyvolávají odpor opozice a odborů.

Komunisté nadále trvají na tom, že jediným řešením politické krize jsou předčasné volby. Do nich by podle místopředsedkyně komunistů Miloslavy Vostré měla vládnout rekonstruovaná vláda, kterou by už nevedl současný premiér Petr Nečas (ODS).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám