Hlavní obsah

VV chtějí s koalicí probrat výměnu Šmerdy, do vlády by mohla Peake

Právo, rsk, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Věci veřejné (VV) budou chtít na středečním jednání koaličních špiček navrhnout výměnu ministra dopravy Radka Šmerdy a dokončit debatu o personálním obsazení vlády. Novinářům to v úterý řekl šéf VV Radek John. Právu poté sdělil, že jeho strana chce na schůzce koaliční devítky probrat celý sedmnáctistránkový dodatek ke koaliční smlouvě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Radek Šmerda

Článek

„Cíl je sedět tak dlouho, až se to podaří. Pokud se to podaří. Až projdeme všech 17 stránek, tak máme šanci to uzavřít. Jestli zůstaneme na straně 8, 9, 12... nevíme. Když se nedohodneme, tak 30. června vypovídáme koaliční smlouvu,“ uvedl John s tím, že stále věří v dohodu.

„Zítra budeme chtít projít jednu stránku po druhé. Ve chvíli, kdy dojdeme na tu sedmnáctou, dojde i na jména,“ řekl John novinářům a zdůraznil, že koaliční smlouva říká, že Věci veřejné mají mít čtyři "stranické" ministry Věcí veřejných. Narážel tak na to, že ministr dopravy Radek Šmerda nominovaný VV je nestraník.

„Pro nás jsou nejdůležitější zrušení akcií na majitele, pak je pro nás nejdůležitější zdanění hazardu a je tam řada dalších klíčových bodů. Teprve až se na nich shodneme - pokud se shodneme - budeme řešit personální otázku, tedy stránku 17.“

Šmerdu by mohl nahradit Skokan

Mezi straníky se již delší dobu hovoří o tom, že by do vlády měla přijít první místopředsedkyně a šéfka poslaneckého klubu Karolína Peake, zřejmě na post vicepremiérky a šéfky Legislativní rady vlády. Ve straně se také spekulovalo o tom, že by Šmerdu mohl nahradit poslanec Petr Skokan.

John zopakoval, že VV mají ve vládě dva a půl ministra. „Rádi bychom ve středu dokončili jednání o koaličním dodatku, včetně personálií,“ uvedl John s tím, že VV budou prosazovat do vlády Peake.

„Mezi koaličními partnery je shoda, že ministerstva nebudou vázána na jednotlivá jména, ale jen na strany. Konkrétní obsazení si pak strana bude určovat sama,“ uvedl Právu zdroj z VV s tím, že s návratem předsedy VV Radka Johna a exministra Víta Bárty se nepočítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám