Hlavní obsah

Všichni chtějí zůstat v opozici a my ve vládě to máme odpracovat, stěžoval si Babiš

– Praha
Novinky, zpe

Premiér Andrej Babiš (ANO) má za sebou schůzky se všemi parlamentními stranami kromě TOP 09 o podpoře jeho menšinové vlády. Vyjma komunistů, kteří ještě zváží, jak budou při hlasování o důvěře postupovat, všechny strany podporu odmítly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Závěr je takový, že ani SPD, ani Piráti nepodpoří naši menšinovou vládu při hlasování 10. ledna,“ uvedl po čtvrtečních schůzkách Babiš.

„Zopakovali jsme svoji pozici, kterou jsme slíbili voličů, že budeme zastával pozici konstruktivní opozice. Jednobarevnou vládu ANO nepodpoříme a nebudeme ji tolerovat tím, že bychom odešli ze sálu,” oznámil po jednání šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Babiš se v minulých dnech setkal také s ODS, lidovci, ČSSD a hnutím STAN. Všichni podporu odmítli. Jediní, kdo o toleranci Babišovy menšinové vlády uvažují, jsou komunisté. „Vyplynulo, že KSČM je ochotna o tom uvažovat, ostatní to odmítli,“ konstatoval Babiš.

Komunisté by se měli definitivně rozhodnout na jednání výkonného výboru 9. ledna, nicméně pouze jejich hlasy by Babišovi nestačily. Vláda Sněmovnu o důvěru požádá 10. ledna.

Zrušená schůzka s Kalouskem

Babiš si také postěžoval na postup stran. „Strany a hnutí, se kterými jsme jednali, mají vlastní návrhy. Všichni chtějí zůstat v opozici, a my ve vládě to máme odpracovat,“ prohlásil Babiš.

Zbývající strana, se kterou se zástupci ANO nesešli, je TOP 09. Jednání bylo původně avizováno na čtvrteční 10. hodinu, Babiš ji ale zrušil.

„Já jsem tu schůzku zrušil, protože jsem začínal dnes v šest na úřadu vlády, mám tam horu agendy, musím pracovat. Nic za tím nehledejte, máme nějaké časové limity,“ vysvětloval premiér s tím, že s topkou se sejde v lednu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám