Hlavní obsah

Vsetínští Romové se cítí podvedeni

Právo, čír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně třem romským rodinám, přestěhovaným ze Vsetína na Jesenicko, hrozí, že namísto dvacetiletého splácení úvěru, poskytnutého vsetínskou radnicí na koupi domů, budou muset statisícové částky zaplatit okamžitě, navíc s desetiprocentním úrokem z prodlení za opožděnou platbu splátky, a to z celé dlužné částky. Podle smlouvy totiž musely zaplatit první splátku do 5. listopadu, což neučinily.

Článek

"Myslela jsem, že to můžeme zaplatit, až když dostaneme podporu," vysvětluje prodlení Žofie Kandrášová, která si koupila dům ve Staré červené vodě u Vidnavy. Popravdě si ovšem toto velice tvrdé ustanovení smlouvy ani neuvědomila, protože neví, co je to úrok z prodlení, a textu smlouvy o úvěru vcelku nerozumí. Tvrdí, že jí tuto hrozbu nikdo nevysvětlil a podobně jako ostatní rodiny prý ji navíc podepisovala, aniž by měla možnost ji konzultovat s právníkem. "Řekli mi podepište to, tak jsem to podepsala."

Romský důvěrník z Vidnavy a tamější sociální pracovník Karel Gábor je rozhodnut podat na starostu Vsetína a senátora Jiřího Čunka trestní oznámení, protože smlouvu hodnotí jako lichvářskou a způsob, jakým byly smlouvy s romskými rodinami sjednávány, za podvodné jednání.

Pochyby o způsobu, jakým byly úvěrové smlouvy sjednávány, vyplývají i ze skutečnosti, že byly podepisovány ještě před tím, než Romové podepsali samotné kupní smlouvy. Ty jim totiž byly předloženy v den, kdy se jejich přesun do nových bydlišť konal. Při tom nemovitosti měli Romové možnost vidět pouze na fotografiích na internetu a poprvé je spatřili až v okamžiku, kdy se do nich stěhovali. Dokonale tedy kupovali zajíce v pytli.

Rodina Kondrášových, která nyní sídlí ve Vidnavě, má navíc v kopiích smluv uvedeny rozdílné výše splátek. A za Růženu Ščukovou z Dřevnovic na Hané podepisoval kupní smlouvu zástupce, kterému podepsala plnou moc, prý pod pohrůžkou, že jí jinak nebude poskytnuta možnost prohlídky domu, který jí byl nabídnut a který posléze koupila, když kupní smlouvu ani neviděla.  

Statisícové hotovosti na okamžité splacení statisícových dluhů a penále Romové samozřejmě nemají. A protože půjčku jistí svými domy, mohou se prakticky ihned ocitnout bez střechy nad hlavou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám