Hlavní obsah

Vše má v rukou Zeman, na konci týdne přijme politické špičky

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman dává jasně najevo, že chce výrazně promlouvat do řešení politické krize vyvolané kauzou Jany Nagyové, nejbližší spolupracovnice premiéra v demisi Petra Nečase (ODS). Politikům dal čas na jednání do pátku. Následovat budou audience na zámku v Lánech, na základě kterých se Zeman rozhodne, jak bude postupovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Prezident v pátek v Lánech promluví s lídrem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a s prvním místopředsedou této vládní strany Miroslavem Kalouskem. Oba politici dorazí na zámek v 18.00. V sobotu pak přijme špičky sociální demokracie. V 18.00 bude jednat se šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a s prvním místopředsedou Michalem Haškem.

V plánu je také setkání s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, do Lán zamíří i první místopředseda ODS Martin Kuba. Už v pondělí se na zámku prezident setkal s vicepremiérkou a šéfkou strany LIDEM Karolínou Peake.

Zeman zatím neprozradil, jaké řešení politické krize se mu nejvíce zamlouvá. Ve hře nechává varianty pokračování současné koalice, sestavení úřednické vlády i předčasných voleb. Podle Nečase ale toto řešení prezident nepreferuje. Pro prezidenta by byl nejvýhodnější úřednický kabinet, tomu se ale politická scéna brání.

Reklama

Výběr článků

Načítám