Hlavní obsah

Vrtulníky i stíhací letoun. Leteckou show v Hradci Králové si nenechaly ujít tisíce lidí

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Nejrozsáhlejší letecká a motoristická show. Na tyto přívlastky, ale zejména na desítky rychlých strojů, ať již vrtulníků, letadel či automobilů, přilákali v sobotu na královéhradecké letiště tisíce návštěvníků pořadatelé Helicopter Show a Rally Show. Obě akce se společně konaly už druhým rokem.

Na leteckou show v Hradci Králové se vypravily tisíce lidíVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

I přes nepříznivé předpovědi počasí letcům přímo na letišti přálo. Přesto povětrnostní podmínky do programu zasáhly. Do Hradce Králové totiž nepřiletěl zlatý hřeb programu, akrobatický vrtulník BÖ105 ze své základny v Salcburku.

„Důvodem neúčasti byla nepřízeň počasí, kvůli které od pátku nemohl odstartovat z Rakouska," vysvětlila mluvčí akce Hana Bartošová.

Vrtulník BÖ105 může díky speciálním prvkům dělat přemety, výkruty a další akrobatické manévry, které běžné vrtulníky nezvládají.

Nechyběla ukázka záchrany z vodyVideo: Ludmila Žlábková, Právo

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

I když do Hradce nepřiletěl akrobatický vrtulník BÖ105, návštěvníci mohli zhlédnout vystoupení jeho civilní verze.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jedním z vrtulníků ve statické ukázce byla slavná Cobra.

Záchranáři předvedli zásah při nehodě

Program Helicopter Show zahájil průlet několika vrtulníků. Poprvé se na evropském nebi představila skupina tří letadel Cessna Grand Caravan a tradičně se na hradeckém nebi předvedly stroje záchranářů v ukázce zásahu při hromadné dopravní nehodě.

A opět nechyběl ruský stíhací letoun. „Jsem rád, že jsem viděl ukázku pilotáže MIG-15. Jeho loňskou premiéru jsem nestihl, protože jsem byl nemocný. Takže úplně zklamaný, že nepřiletěl BÖ105, nejsem,“ svěřil se Právu jeden z přihlížejících.

Foto: Ludmila Žlábková

Nechyběla ani ukázka akrobacie historického dvouplošníku z 30. let minulého století.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Součástí byly i letové ukázky strojů

Akce začala už v pátek branným odpolednem pro děti a studenty a odborným programem pro letecké záchranky a další složky integrovaného záchranného systému.

„Během semináře jsme probírali například problematiku radiokomunikace nebo jsme řešili postupy, které by měli dodržovat pozemní záchranáři při příletu vrtulníku,“ uvedl pilot a jeden z organizátorů Daniel Tuček. Že jde o důležitá témata, potvrdil i ředitel hradecké záchranky Jiří Mašek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Helicoter show

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Záchranný vrtulník

„Pokud létá vrtulník sám, není téma radiokomunikace aktuální. Jakmile ale dojde k mimořádné situaci, například během povodní, v tu chvíli nastává problém. Podobně musíme cvičit spolupráci posádky vrtulníku a záchranářů na zemi. Někdy totiž jejich zvýšená aktivita může být na škodu,“ potvrdil ředitel Mašek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Simulovaný zásah u hromadné dopravní nehody.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Fotky z demonstrace záchranné akce

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Záchrana na vodě v detailu

Reklama

Výběr článků

Načítám