Hlavní obsah

Vondra: Místní referenda o radaru jsou mystifikující

Novinky, znk
PRAHA

Místní referenda, která vypsaly obce kolem vojenského prostoru Brdy, stojí podle místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS) na mystifikacích. Podle něj jsou předčasná a není k nim dostatek informací. Uvedl to v pondělním on-line chatu na Novinkách.

Článek

"Referenda se vyjadřují k něčemu, co ještě není dojednáno. Jsou to předčasné kroky, založené na nedostatku informací a mystifikacích. Budeme s lidmi dál komunikovat a vysvětlovat jim, proč není moudré strkat hlavu do písku," uvedl Vondra. Upřesnil, že jednání teprve začínají a vláda prosazuje, aby radar byl zahrnut do obranné architektury NATO.

Radar v místních referendech odmítlo již devět obcí. [celá zpráva]

"Jsem zvědav, zda jste takhle protestoval, když byly v Brdech rozmístěny útočné sovětské rakety s jadernou náloží," odpověděl na dotaz čtenáře, kterému vadí zamýšlené umístění radaru v Brdech.

Potvrdil svá nedávná slova, podle kterých by odmítnutí radaru mohlo nepřímo vést ke znovuzavedení vojenské povinné služby. [celá zpráva]

"Pravdou je, že jsme si mohli dovolit armádu profesionalizovat právě proto, že zajišťujeme naši obranu společně se spojenci v Alianci, což nám umožňuje specializaci a dělbu práce. Pokud spojenecké svazky oslabíme, spojenci nám nebudou věřit. Může se pak skutečně stát, že nám tu zase někdo vojnu zavede," vysvětlil.

Podle Vondry radar přinese zejména větší bezpečnost a ochranu před raketami, které vyvíjí například Írán. "Upevní naše vztahy se spojenci. A regionu pomůže k rozvoji," dodal.

Radar v ČR není proti Severní Koreji

Místopředseda se také kriticky vyjádřil na adresu Ruska. "Myslím, že hraje jen takovou hru. Nabídku, kterou nedávno učinil, ani s Ázerbájdžáden nekonzultoval, jak jsem si nyní v Baku ověřili," uvedl s tím že ruské protesty nejsou často myšleny vážně, ale slouží k vytvoření si "půdy pro jednání."

Na otázku, jestli věří, že by Írán nebo KLDR mohla svými  zbraněmi poškodit USA nebo Evropskou unii, odpověděl: "Ano. Před 11. zářím si mnoho lidí v New Yorku myslelo, že to možné není. Nyní už vědí, že to možné je." Upřesnil ale, že radar v ČR nesouvisí s hrozbou Severní Koreje.

Vondra se také vyjádřil negativně ohledně pořádání referenda ohledně nové smlouvy EU, jejíž obrysy byly v Bruselu dojednány o víkendu. "Záleží na rozsahu změn, tj. jak dalekosáhlé změny smlouvy přinesou. Obecně jsem ale zdrženlivý, pokud jde o referenda, kdy se rozhoduje o složitých otázkách. Kampaň složitost redukuje na jednoduchá hesla, která nemusí být v souladu s tím, o co skutečně jde," upřesnil. Referendum ohledně nové podoby tzv. euroústavy bude naopak nejspíš požadovat ČSSD. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám