Hlavní obsah

Volit zavedené strany je pro téměř polovinu lidí jen východisko z nouze

Celých 43 procent lidí, kteří by nyní šli k volbám a dali hlas některé ze stran, by své rozhodnutí považovali za východisko z nouze. Pravicové voliče ale stále oslovuje důraz na reformy a strategie namířené do budoucnosti. Ti levicoví zase akcentují tradice, řád a klid. Plyne to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Agentura předložila tisícovce dotázaných 12 charakteristik, přičemž u každé mohli uvést, do jaké míry vystihuje jejich motivaci k volbě vybrané strany. Nejčastěji zazníval důvod, že strana usiluje o změnu a podstatné reformy, má důvěryhodné představitele a jasnou strategii do budoucna. V tomto smyslu se vyjádřilo od 82 do 86 procent lidí.

Více než 75 procent lidí volí vybranou stranu i kvůli tomu, že dokáže své záměry převádět do praxe, její představitelé jsou odborníci a profesionálové a dokážou věci dobře vysvětlit.

Pro 43 procent lidí však znamená vhození hlasu pro tu kterou stranu pouze východisko z nouze, zjistila agentura.

Pravice boduje reformami a budoucností, levice tradicemi a řádem

Příznivci ODS a TOP 09 jako důvod své volby ale nejčastěji uvádějí strategii do budoucna a úsilí o reformy. Voliči KSČM vyzdvihují schopnost strany naslouchat lidem a zachovávat klid, řád a tradice, stoupence ČSSD motivuje k volbě strategie strany, tradice, rozvaha a důvěra k představitelům.

"Stoupenci TOP 09 se stále více soustřeďují na strategii, úsilí o změnu a zásadní reformy, zatímco u ODS je tendence v této klíčové charakteristice sestupná. Mohlo by to odrážet postupnou změnu v tom, kdo je považován za hlavního „tahouna“ vládních reforem," povšiml si STEM.

Průzkum, provedený na počátku dubna, současně ale ukázal rozpaky voličů. Pětina občanů uvedla, že neví, kterou stranu by měla zvolit, a téměř desetina volbu nějaké strany zcela odmítla.

Jasno mají jen voliči komunistů

Jasnou strategii, důvěryhodnost a profesionalitu stranických představitelů shodně sdílejí stoupenci ODS, TOP 09, ČSSD i KSČM. Polovina lidí, kteří by dali hlas TOP 09, ale považuje tuto volbu za východisko z nouze. Mezi voliči ODS je stejného mínění 43 procent lidí a mezi příznivci ČSSD 40 procent respondentů.

"Jednoznačně nejpevnější voličské jádro mají ze čtyř nejsilnějších stran komunisté," dodali autoři průzkumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám