Hlavní obsah

Volební guláše ODS neměly potřebné údaje

– LIBEREC

Konzervy s volebním gulášem, které ODS rozdávala na pondělní tiskové konferenci v Liberci, nebyly v pořádku. Chybělo na nich povinné označení potravinářského výrobku. Z konzervy se nikdo nedozvěděl ani to, jestli se v ní ukrývá maso vepřové nebo hovězí. Scházely na ní také údaje o použitých konzervačních látkách nebo o barvivech, jimž se řada lidí z obav o své zdraví vyhýbá.

Článek

Konzervy s volebním gulášem se ODS chystá v Libereckém kraji rozdávat na předvolebních mítincích. „Kdokoliv uvádí na trh potraviny, nesmí je nabízet bez povinného označení výrobku, jinak mu za porušení zákona hrozí správní řízení,“ řekla mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Rozdávání konzervovaných gulášů bez povinných údajů by inspekce zakázala.

Plechovkami se svým programem pro krajské volby a s hesly „Náš kraj, náš domov“ nebo „Co ostatní slibují, my děláme“ však ODS zatím obdarovala pouze novináře.

„Netušili jsme, že na konzervách s volebním gulášem musí být stejné údaje jako na ostatních potravinách. Konzervy bez povinného označení výrobku se samozřejmě na předvolebních mítincích vůbec neobjeví,“ prohlásil předseda ODS v Libereckém kraji Přemysl Sobotka.

Jídlo jako propagační předmět

Podle Šmídtové by stačilo, kdyby ODS na konzervy dolepila etikety s nezbytnými údaji. „Konzervy pro nás dělala firma Hamé a obsah je určitě nezávadný,“ uvedl Sobotka. Ani on ale nevěděl, nachází-li se v plechovkách vepřový nebo hovězí guláš.

Liberecký poslanec Sněmovny za ODS Tomáš Hasil o něco později než Sobotka řekl, že novináři dostávali na tiskové konferenci konzervy s gulášem pouze jako propagační předměty

„Na předvolebních mítincích budou na konzervách nálepky se všemi potřebnými údaji pro spotřebitele. Máme je připravené,“ prohlásil Hasil. Na tiskové konferenci ale novináře nikdo z občanských demokratů neupozornil, ať si konzervy nechají jenom jako propagační předměty a nejedí je.

Reklama

Výběr článků

Načítám