Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, TOP 09 znovu před ODS

Novinky, jas
Aktualizováno

Podle volebního modelu společnosti Median by v září ve volbách zvítězilo hnutí ANO, které by získalo 23,5 procenta. ČSSD by obdržela 21 procent hlasů a komunisté 14 procent. TOP 09 průzkum přisuzuje 11,5 procenta, ODS 8,5 a lidovcům šest procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v září podle MEDIAN

Článek

Z dalších uskupení by Strana přímé demokracie (SPD), kterou založil Tomio Okamura, dostala tři procenta, Úsvit 2,5 procenta, stejně jako Strana zelených a Piráti.

„Hnutí ANO se po krátkodobém posílení z konce léta opět vrátilo na hodnoty okolo 24 procent, na kterých se drží většinu z posledního 1,5 roku. Od ČSSD ho v modelu dělí cca dva až tři procentní body,” uvedla agentura. V létě strana měla kolem 27 procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle modelu Medianu se TOP 09 vrátila před ODS. Zářijové šetření CVVM ji naopak zařadilo se ziskem 6,5 procenta na úroveň lidovců. ODS stejný průzkum přisuzoval  sedm procent.

Median poukázal i na vzestup stran profilujících se skrze téma migrace, což jsou SPD a Úsvit. Právě populistické strany podle agentury mohly ANO připravit o část voličů. SPD například v průzkumech v minulých měsících vůbec nebyla zaznamenána.

Median zkoumal rovněž volební potenciál jednotlivých stran, tedy hypotetický zisk, který by mohly partaje dosáhnout  u všech voličů, kteří jejich volbu zvažují a nevylučují účast u voleb.

„Nejvyšší volební potenciál má aktuálně hnutí ANO. V případě zisku všech voličů, kteří stranu reálně zvažují a nevylučují účast, by útočilo na zisk až okolo 32 procent. Volební potenciál ČSSD se pohybuje okolo 29 procent,” uvedla agentura.

Šanci na vstup do Sněmovny by hypoteticky měli i Zelení, Úsvit, Piráti a SPD. Volební účast by se podle modelu pohybovala kolem 60 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám