Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, ODS odskočila Pirátům

• Aktualizováno
Novinky, jas

Vítězem voleb by se v lednu podle modelu společnosti Median stalo hnutí ANO se ziskem 30 procent. ODS by měla 14 a Piráti 11,5 procenta hlasů. Podpora KSČM dosahuje 8, SPD 7,5 a ČSSD sedm procent. Starostové by dostali šest a lidovci pět procent hlasů.

Článek

TOP 09 model přisoudil podporu 4,5 procenta, Zeleným a hnutí Trikolóra shodně dvě procenta.

Agentura konstatovala, že v případě hnutí STAN, lidovců a TOP 09  není s ohledem na statistickou odchylku jasné, která uskupení by se do Sněmovny dostala.

Stejný den a úplně jiná čísla: Piráti naopak odskočili ODS

Parlamentní volby

„Zatímco mezi voliči nad 65 let by ANO podpořilo 47,5 procenta, ve věkové kategorii 18 až 24 let by hnutí získalo podporu pouze u 9,5 procenta,” povšimla si agentura. ODS by oslovila 28,4 procenta respondentů mezi 35 a 44 lety a Piráti mají většinu potenciálních voličů (53 procent) ve věkové skupině do 34 let.

Při pohledu na vývoj v čase je podle analýzy Medianu patrné, že hnutí ANO „neutrpělo ztrátu po prosincovém obnovení stíhání premiéra Andreje Babiše, výsledku auditu Evropské komise o neoprávněnosti čerpání evropských dotací kvůli střetu zájmů premiéra ani po následných demonstracích Milionu chvilek”.

ANO a Piráti odskočili ODS. ČSSD na hraně, předstihla ji i TOP 09

Parlamentní volby

Potenciál stran, který zahrnuje hlasy od všech voličů, kteří hnutí či stranu vážně zvažují volit a nevylučují účast ve volbách, by ANO přisoudil podporu až 36 procent. Potenciál ODS se blíží 21 a Pirátů 20  procentům. STAN by mohlo oslovit až 13,5 procenta, SPD 12,5 procenta a TOP 09 spolu s ČSSD 9,5 procenta lidí. Potenciál KSČM je na úrovni 9 procent a lidovců 7,5. Zelení by mohli oslovit 5 procent lidí, Trikolóra 4,5 procenta.

Volební účast by byla 62,5 procenta.

Průzkum proběhl od 1. ledna do 13. února a zapojilo se do něj 1111 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám