Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO. Lidovci, TOP 09 ani Starostové by neuspěli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle volebního modelu společnosti Median by v prosinci ve volbách zvítězilo hnutí ANO se ziskem 30 procent hlasů. ODS by měla 15,5 a Piráti 13,5 procenta hlasů. Ve Sněmovně by zasedli ještě zástupci ČSSD, která by měla 9 procent, SPD (8 procent) a komunistů s podporou 7,5 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební model v prosinci 2018/lednu 2019 podle agentury MEDIAN ve srovnání s výsledkem voleb

Článek

Lidovcům a TOP 09 průzkum přisoudil zisk shodně 4,5 procenta, hnutí STAN by obdrželo čtyři procenta hlasů. Svobodní by ve volbách oslovili 1,5 procenta voličů a Zelení jedno procento.

Na mírné posílení hnutí ANO mělo podle agentury vliv utichnutí kauzy kolem syna premiéra Andreje Babiše.

„ODS po mírném oslabení v říjnu překročila hranici 15procentní podpory a upevňuje pozici nejsilnější opoziční strany. Piráti potvrzují nárůst preferencí z loňského podzimu a zůstávají na hladině kolem 13 procent,” připomněla agentura, která si povšimla i oslabení SPD.

„Může se v tom promítat kauza odsouzeného českého teroristy, který je se stranou spojován,” připomněl Median případ Jaromíra Baldy, který je stoupencem SPD a byl odsouzen ke čtyřem letům vězení. [celá zpráva]

K výsledkům lidovců, TOP 09 a STAN agentura uvedla, že jde o hodnoty pohybující se v úrovni statistické odchylky a potenciál stran je vyšší.

Volební účast by podle Medianu dosáhla 63,5 procenta. Průzkum proběhl od 10. prosince 2018 do 24. ledna 2019 a zapojilo se do něj 1129 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám