Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, lidovci by počtem poslanců přeskočili TOP 09 i ODS

Novinky, jas
Aktualizováno

Pokud by se v září konaly volby, jasně by je vyhrálo hnutí ANO se ziskem 28,1 procenta, ukázal volební model agentury STEM. ČSSD by měla 20,6 procenta a komunisté 13,6 procenta. TOP 09 průzkum přisoudil 6,9 procenta, ODS 6,2 a lidovcům 5,9 procenta. Hlasování by se zúčastnilo 58 procent voličů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v září

Článek

Z dalších stran průzkum přisuzuje 4,4 procenta zeleným a 3,7 procenta SPD. Piráti by měli 2,4 procenta, Úsvit 2,3 procenta a DSSS 0,9 procenta.

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by mělo ANO 77 poslanců, ČSSD 57 a komunisté 33. Lidovci by měli 12 poslanců, TOP 09 11 a ODS 10.

Lidovcům pomáhá pevné jádro voličů

Agentura konstatovala, že pozice ANO se po poklesu v první polovině roku stabilizovala. Podobně je na tom i ČSSD. „Problémem ČSSD zjevně bude přivést svoje vlažné sympatizanty k volebním urnám,” uvedla agentura.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v září

TOP 09 a ODS mají podobnou podporu. Lidovci díky pevné voličské základně a podpoře ve větších krajích na východě Čech a na Moravě získávají v modelu víc mandátů než obě pravicové strany.

Do modelu se promítlo i téma uprchlické krize. STEM jej vnímá v posílení Strany zelených na straně jedné a Okamurova hnutí SPD na straně druhé.

Voleb by se zúčastnilo 58 procent voličů.

Průzkum proběhl od 18. do 28. září a zúčastnilo se jej 925 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám