Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle volebního modelu společnosti Median by se v březnu stalo vítězem voleb hnutí ANO se ziskem 29,5 procenta. Druhá by byla ODS se ziskem 13 procent před Piráty, kteří by měli 12 procent. ČSSD a KSČM by shodně získaly 7,5 procenta a SPD 6. Hnutí STAN a TOP 09 by měly po 5,5 procenta a lidovci 5 procent.

Článek

Hnutí Trikolóra by podle modelu získalo tři procenta a zelení 1,5 procenta.

Volební účast by podle agentury dosáhla 64,5 procenta oprávněných voličů.

Jak agentura připomněla, podpora hnutí ANO zůstává stabilní. ODS si udržela druhé místo před Piráty, jejichž podpora se v modelu vrací k období kolem září.

ČSSD a KSČM zaznamenaly oproti předchozímu šetření mírný nárůst preferencí, zatímco SPD si pohoršila.

Volby by vyhrálo ANO. Piráti jsou před ODS, Okamura čtvrtý

Domácí

„Ostatní parlamentní strany dosahují podobné úrovně podpory jako při volbách 2017. Podpora STAN, KDU-ČSL a TOP 09 se pohybuje dlouhodobě kolem 5–6 procent. Vzhledem ke statistické odchylce mají však tyto tři strany podobnou šanci na vstup do Sněmovny,” konstatovala agentura.

Potenciál zahrnující všechny voliče, kteří hnutí vážně zvažují volit a nevylučují účast ve volbách, dosahuje u ANO 35,5 procenta, u ODS 19 a Pirátů 19,5 procenta. ČSSD má potenciál ve výši 10,5, komunisté a SPD shodně výši 9 procent. Potenciál hnutí STAN je 12,5 procenta, TOP 09 10 a lidovců 8 procent. Trikolóra by mohla teoreticky oslovit 5,5 a Zelení 5 procent lidí.

Volby by suverénně vyhrálo ANO

Parlamentní volby

Jak Median upozornil, sběr dat částečně zasahuje i do počátku krize spojené s epidemií Covid-19, ale zatím se na výsledcích významněji neodráží. „Nicméně je možné, že se vliv událostí spojených s touto situací projeví v budoucích volebních odhadech,” uvedla agentura.

Průzkum proběhl od 29. února do 26. března a zapojilo se do něj 1019 respondentů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební model v lednu 2020 podle agentury MEDIAN ve srovnání s výsledkem voleb

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám