Hlavní obsah

Volby by vyhrála ČSSD, víc poslanců by však mělo ANO

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V prosinci by případné Sněmovní volby opět těsně vyhrála ČSSD před hnutím ANO. Ve Sněmovně by podle volebního modelu agentury ppm factum zasedly stejné strany jako po říjnovém hlasování. K urnám by však přišlo pouhých 47 procent oprávněných voličů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v prosinci podle PPM Factum.

Článek

„ČSSD si udržuje nejvyšší podporu, aktuálně by získala 19,9 procenta. Nicméně ANO 2011 dosahuje jen nepatrně nižšího výsledku (19,2 procenta) a pozice obou stran jsou tak vyrovnané. Třetí místo by obsadila KSČM se ziskem 17,1 procenta. TOP 09 a Starostové by aktuálně získali 12,5 procenta, KDU-ČSL 6,9 procenta, ODS 6,7 procenta a Úsvit přímé demokracie 6,5 procenta,” uvedla agentura.

Nejblíže k překročení pětiprocentní hranice by měli piráti, kterým volební model přisuzuje 3,8 procenta, a Strana zelených s podporou 2,7 procenta. Podpora zbývajících uskupení nepřekračuje dvě procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volby vs. průzkum PPM Factum

„Po zohlednění d’Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích by na začátku prosince ANO 2011 získalo více mandátů než ČSSD,” zjistila agentura.

Model tak ANO přisuzuje pravděpodobně 48 mandátů, zatímco sociální demokraté by měli o jedno křeslo méně. KSČM by měla 41 poslanců, TOP 09 25, lidovci 14 a Úsvit 11. Na občanské demokraty by zbylo pouze 10 mandátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám