Hlavní obsah

Volby by v květnu s přehledem vyhrála ODS

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanská demokratická strana vedená Mirkem Topolánkem by slavila vítězství ve volbách do Sněmovny v případě, že by se konaly letos v květnu. Vyplývá to z prognózy, kterou ve středu zveřejnila agentura TNS Factum. Komunisté se opět vyhoupli před vládní ČSSD. Do poslaneckých lavic by usedli i zástupci US-DEU.

Foto: Dana Ehlová
Článek

ODS si oproti dubnové prognóze TNS Factum polepšila o 6,6 procenta a ve volbách by získala 38,4 procenta hlasů. Komunisté a sociální demokraté si oproti předchozímu měsíci prohodili pozice, avšak obě strany výrazně ztratily. KSČM by získala 19,2 % (- 4 %) a ČSSD 18,9 % (- 5,2 %).

Křesťanští demokraté si oproti dubnu polepšili o 0,4 procenta na 8,9 %. V boji o poslanecké mandáty se opět objevila nejmenší vládní strana US-DEU, která by získala 5,2 % (+ 2,9 %). Rozdíl procenta je však na hranici statistické chyby a tak unionisté nemají prozatím příliš pádný důvod ke klidu. Minulé průzkumy je totiž z mapy parlamentních stran vymazaly.

Do Poslanecké sněmovny by se ziskem 5,6 % (+ 1,2 %) prošlo i Sdružení nezávislých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám