Hlavní obsah

Volbami v Krupce se znovu zabývá ústecký soud

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Ústecký krajský soud se ve středu začal zabývat stížností na průběh loňských komunálních voleb v Krupce na Teplicku. Ve velkém se tam mělo uskutečnit kupování hlasů a svážení voličů do volebních místností. Soud po projednání už loni na podzim nařídil opakování voleb v některých okrscích, ne ale kvůli uplácení ale kvůli nepovolené agitaci. Ústavní soud letos toto rozhodnutí zrušil a nařídil nové projednání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Na straně navrhovatelů v kauze komunálních voleb v Krupce na Teplicku zasedlo u ústeckého soudu devět lidí.

Článek

Podle Ústavního soudu je jakékoliv kupčení s volebními hlasy nepřípustné. Volby v Krupce napadla stížností skupina několika obyvatel města, nyní požadují, aby se kvůli regulérnosti opakovaly volby v celém městě.

Chodbu před soudní síní zaplnilo velké množství lidí, jen stěžovatelů byla desítka, soud měl v plánu vyslechnout 19 svědků, mezi nimi i novináře. Přijelo i několik občanů města, které průběh soudu zajímal.

Senát postupně vyslechl všechny svědky, například Richard Řehák uvedl, že už den před volbami bylo jemu a jeho manželce telefonicky nabídnuto 500 korun a odvoz do volební místnosti za odevzdání předem označených hlasovacích lístků pro stranu číslo 3, tedy Sdružení politické strany ČSNS a nezávislých kandidátů - Šance pro město, které je podezřelé z nakupování hlasů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Chodbu Krajského soudu v Ústí nad Labem zaplnili před jednáním o volbách v Krupce desítky svědků, navrhovatelů i zástupců veřejnosti.

Několik svědků popsalo i předvolební cyklojízdu sdružení Zdravá Krupka týden před volbami. Podle nich je zastavil muž, který jim za úplatu slíbil, že zajistí hlasy ve volbách. Podle redaktorky České televize Terezy Baldové na jednom místě stály desítky lidí s volebními obálkami v rukou, většina z nich ale nabízení peněz za hlasy odmítla. Při reportáži ale jeden manželský pár potvrdil, že každý za hlas dostal 200 korun.

Většina lidí zapírala

Vypovídali i majitelé aut, která se u volebních místností opakovaně objevovala, jej jeden z nich přiznal, že tři lidi odvezl, ale dopředu prý nevěděl, že to je k volbám. Většina lidí organizování popřela, včetně Ondřeje Holuba, který měl být mužem, jenž účastníkům cyklojízdy nabízel shánění hlasů za peníze.

Volby v Krupce podle říjnových výsledků vyhrálo Sdružení politické strany ČSNS a nezávislých kandidátů - Šance pro město, které je podezřelé z nakupování hlasů. Jeho lídr a místostarosta Zdeněk Matouš už v minulosti několikrát jakékoliv uplácení při volbách popřel.

Ve třech volebních okrscích, kde navrhovatelé původně chtěli vyslovení neplatnosti hlasování, získala volební strana číslo 3, tedy Sdružení politické strany ČSNS a nezávislých kandidátů - Šance pro město, v průměru o 20 procent více hlasů než v ostatních volebních okrscích. Policisté podezření na uplácení ve volbách prošetřovali, na žádné porušení zákona nepřišli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám