Hlavní obsah

Vojtěch si vyšlápne na náměstka kvůli rozcupovaným opatřením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zadal audit postupů, jimiž ministerstvo zdravotnictví po právní stránce vyhlašovalo protiepidemická opatření. Vadí mu, že v 17 případech soudy opatření zrušily jako neoprávněná. Výsledky auditu by mohly vést k vyhazovu náměstka pro legislativu ve zdravotnictví Radka Policara.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Mám s ním problém, ale on odpovědnost odmítá. Proto jsem nařídil audit a na základě jeho výsledku budu jednat. Takto je nastaven služební zákon. Musím mít nějaký podklad,“ řekl v neděli v České televizi Vojtěch.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se Policara zastala. „Ministerstvo zdravotnictví postupovalo velmi obezřetně. Obdivovala jsem náměstka Policara, který z toho nespal,“ uvedla v neděli na Primě. Podobně o Policarovi ještě začátkem března hovořil i premiér Andrej Babiš (ANO). Jeho jméno zmínil, když vyzdvihoval, že na ministerstvu jsou lidé, kteří „makají od rána do večera“. Hájil tak postavení tehdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného, který se měl podle premiéra vypořádat i s několika nekompetentními zaměstnanci.

Omezení otevírací doby bylo nezákonné, zopakoval ministerstvu soud

Domácí

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) včera na Primě označil masívně rušená nařízení za katastrofální výsledek. Benešovou zkritizoval, že vláda více nevyužívala vládní právníky anebo si špičkové odborníky nenajala.

„Řádné zdůvodnění? Kaučukový pojem“

Ministryně se bránila, že rozhodování byla narychlo a v bezprecedentní situaci. „Vláda zasedala i v noci mnohokrát do týdne. A museli jsme bryskně reagovat na epidemickou situaci. Prvotní, nad čím se rozhodovalo, bylo zachování zdraví lidí,“ zdůraznila.

Pořád dokola. I květnové opatření o rouškách bylo nezákonné, rozhodl soud

Domácí

Pozastavila se nad tím, že soudům vadí, že nejsou opatření dostatečně odůvodněna. „Řádně odůvodněna,“ opravil ji Pospíšil. „To je kaučukový pojem. Některý soudce chce zkrátka podrobné zdůvodnění,“ odtušila ministryně. „Bylo to emocionální vypětí. Všichni se snažili zabránit hlavně úmrtím, zachránit životy a zdraví. Lehce se to potom kritizuje, když režim je teď jiný. Já 17 odsudků nepovažuji za katastrofu. To není zas tak špatný výsledek,“ uvedla.

Nezákonné! Soudy cupují vládní nařízení, ministerstvo nerespektuje ústavu, varuje právník

Domácí

Podle ní ministerstvo vnitra eviduje asi 200 žádostí o náhradu škody a uvidí se, jak se s nimi soudy vypořádají. „Všichni budeme chtít vědět, kde se stala chyba. Ta situace se může opakovat. Za půl roku tu můžeme zase sedět s respirátory. Je třeba to analyzovat a vzít si ponaučení,“ uzavřela Benešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám