Hlavní obsah

Nakažených v Česku už je 64, přibylo nejvíc případů za den

V Česku je 64 případů nákazy novým koronavirem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v úterý večer informoval v České televizi o 61 případech, před sedmou ráno potvrdil další tři příapdy. Jedná se o největší nárůst počtu potvrzených nakažených za den, ještě dopoledne jich bylo evidováno 40.

Foto: David Taneček, ČTK

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové platí zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních.

Článek

Žádný z nemocných se dosud nevyléčil, potvrdil ráno Vojtěch České televizi.

První potvrzený případ má po včerejšku Vysočina. Nejvíc pacientů je v Praze, Ústeckém a Středočeském kraji.

„Jedná se o první případy z Olomouckého kraje, jeden první případ z Vysočiny a jeden první případ z Pardubického kraje,” uvedlo ministerstvo pro ČTK.

Počty nakažených v Česku skáčou po desítkách

Koronavirus

Šest případů hlásí Středočeský kraj, Praha 11, dva případy Královéhradecký kraj a jeden Ústecký. Mimo Vysočinu ohlásily ostatní zmíněné kraje první případ už dřív.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ještě v úterý večer informoval v České televizi o 61 případech s tím, že další případy mohou přibýt, protože ještě dobíhaly v některých laboratořích výsledky vyšetřování. „Takže to číslo bohužel stoupá,” řekl Vojtěch.

„Určitě ten dnešek je dynamický. Máme 23 nových případů za dnešní den,” uvedl ministr. Mezi novými nakaženými podle něj není žádný takzvaný komunitní přenos, při kterém není jasné, kde nebo od koho se pacient nakazil.

Mírný průběh u všech

U všech infikovaných má nemoc zatím mírný průběh a nikdo z nich není podle ministra v ohrožení života. Celkem bylo na přítomnost viru testováno v Česku 1193 lidí.

Nové nakažené evidují Olomoucký, Královéhradecký či Zlínský kraj. Klíčovými oblastmi, které se s nákazou potýkají nejvíce, ale podle Vojtěcha zůstávají Praha a Ústecký kraj.

Jeden z pacientů se podle něj zřejmě nakazil v Rakousku. Jedná se o muže důchodového věku z Pardubic, který byl lyžovat v rakouském Bad Gasteinu.

Koronavirus poprvé přivezl lyžař z Rakouska, hlásí hygienici z Pardubic

Koronavirus

Jedna z pacientek s koronavirem je studentkou Vysoké školy ekonomické v Praze. VŠE to uvedla na webu. Již v pondělí odpoledne se kvůli kontaktu této studentky s jiným nakaženým škola uzavřela a čekala na výsledky testu. Hygienikům nyní předala seznamy lidí, kteří s ní chodili na výuku. Další informace zatím nedostala.

„Tato studentka je bez zdravotních potíží, není ubytována na kolejích a nestravovala se v menze,” stojí na webu školy.

V Česku začal od 18:00 platit zákaz konání akcí s více než stovkou účastníků. Opatření, které přijala kvůli šíření koronaviru Bezpečnostní rada státu, je platné do odvolání a vztahuje se na veřejná i soukromá divadelní, hudební, filmová a další představení, stejně tak sportovní či náboženské akce, s účastí přesahující ve stejný čas 100 lidí. Od rána jsou ze stejného důvody již zakázány návštěvy v lůžkových odděleních nemocnic a domovech pro seniory a od středy budou uzavřeny všechny školy s výjimkou mateřských.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám