Hlavní obsah

Vojtěch Filip obhájil post předsedy KSČM

Právo, Novinky, jov, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Žádné překvapení se na sjezdu komunistů nekonalo. KSČM znovu zvolila hned v prvním kole svým předsedou Vojtěcha Filipa. Získal 176 hlasů z 273 platných. V pozdních sobotních hodinách zvolili komunisté i své předsednictvo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vojtěch Filip po obhájení funkce dostal kytku a četné gratulace.

Článek

„Vojtěch Filip byl zvolen v prvním kole, blahopřeji,“ oznámil delegátům šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Sčítání hlasů se protáhlo kvůli potížím s tiskárnou, prozradil.

"Velmi srdečně vám děkuji za důvěru. Věřím, že společně budeme schopni splnit naše sjezdové cíle," prohlásil Filip směrem k delegátům. Ti mu zatleskali, dostal také květinu.

Filip získal 64 procent platných hlasů. V rozhovoru pro Právu přitom řekl, že za silný mandát by považoval 70 procent hlasů delegátů. "Považuji to za poměrně velmi silný mandát, jde takřka o dvě třetiny hlasů delegátů," prohlásil na tiskové konferenci po svém zvolení k výsledku hlasování Filip.

Jeho nejvážnější protikandidát Stanislav Grospič obdržel 70 hlasů, Miloslav Ransdorf 22 hlasů a Soňa Marková pouze pět. Podle Filipa expředseda KSČM Miroslav Grebeníček poškodil Grospiče tím, že jej nepřijel podpořit na sjezd.

"Jeden z prvních kroků musí být stanovení přístupu k eurovolbám. Pokud jde o omlazování členské základny, trvám na tom, že by to měl být ten hlavní směr," řekl Filip k tomu, co považuje za důležité ve svém novém funkčním období.

Ransdorf vzdal souboj

Ransdorf stáhl po neúspěchu ve volbě předsedy kandidaturu na funkci místopředsedy. "Nechci za těchto okolností být členem vedení strany," reagoval zklamaně na zisk 22 hlasů.

"Velmi mne to mrzí," okomentoval to Filip s tím, že se ještě pokusí Ransdorfa přemluvit, aby zůstal členem výkonného výboru.

Filip stranu povede další čtyři roky, ve funkci je přitom od roku 2005. Již od začátku sjezdu se očekávalo, že funkci obhájí. Filip sjezd oficiálně zahájil. Hned v úvodu se pustil s ostrou kritikou na současnou vládu.

Například o zelených prohlásil, že jsou "užitečnými idioty pravice". Na sjezdu mimořádně vystoupila například i ikona komunistů Jiřina Švorcová, která se za Filipa postavila.

Volba předsednictva se protáhla do noci

Ústřední výbor komunistů volil místopředsedy dlouho do noci. Místopředsedové KSČM Jiří Dolejš, Jana Bystřická a Čeněk Milota obhájili svůj post. Novými tvářemi mezi místopředsedy jsou europoslanec Jiří Maštálka a Leo Luzar. Místopředsedkyní pro média se stala Věra Žežulková.

Ta uvedla, že chce zlepšit spolupráci s médii. S tím má bohaté zkušenosti, protože více než deset let dělala tiskovou mluvčí KSČM. Soupeřila s poslankyní Martou Bayerovou, porazila jí až ve čtvrtém kole volby. Dolejš bude mít na starosti opět odborné zázemí KSČM.

„I po devíti letech budu i dále obhospodařovat odborné zázemí strany,“ uvedl Dolejš na nedělní tiskové konferenci. Poznamenal, že již není nejmladším místopředsedou, tím je nyní Luzar. Ten dostal do "ranku" řízení stranické práce.

Kdo dorazil na sjezd KSČM

Na VII. sjezd KSČM do Hradce Králové přijelo 275 delegátů, z toho je 213 mužů a pouze 62 žen.

Věkový průměr je 55 let. Nejmladšímu delegátovi je 22 let.

Z přítomných vstoupilo do KSČM po roce 1990 pouhých 36 lidí.

Přijelo 121 hostů, z toho 47 zahraničních. Novinářů je 75.

Bystřická je místopředsedkyní pro komunální politiku a občanská sdružení, Maštálka pro zahraniční politiku a Milota pro ekonomiku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám