Hlavní obsah

Vojenský historik: Unikátní zbraně si kvůli Evropské unii nezničíme

Právo, Oldřich Danda

Chystaná směrnice Evropské unie, která by měla zpřísnit držení automatických zbraní, je černou můrou i pro česká muzea. Podle ředitele Vojenského historického ústavu (VHÚ) Aleše Knížka hrozí, že budou muset znehodnotit jednu z největších a nejcennějších sbírek zbraní na světě.

Foto: VHÚ

Lehký kulomet ZB-26 československé výroby z expozice Vojenského historického ústavu.

Článek

Armádní muzeum se může pochlubit například prototypem lehkého kulometu ZB-26, jehož konstrukcí se inspirovala velká většina předválečných zbrojovek.

Knížek Právu uvedl, že nedopustí, aby byly jejich exponáty znehodnoceny, i kdyby směrnice prošla Evropskou komisí.

„Naše exponáty budu bránit do posledního dechu. Je to stejně absurdní, jako kdyby zákon nařídil, že se musí vyndat motory ze všech starých aut,“ řekl Právu Knížek. Dodal, že směrnicí je ohroženo okolo tří tisíc automatických zbraní v jejich sbírkách.

Jde o celou konstrukční a vývojovou školu československých zbraní ve 20. století, to je jedinečná sbírka na světě
Aleš Knížek

Zbraň se znehodnotí tím, že se zavaří hlaveň a uzávěr. Takovýto zásah by většinu exponátů zcela zničil, protože jsou cenné hlavně díky svým technickým detailům.

„Jde o celou konstrukční a vývojovou školu československých zbraní ve 20. století, to je jedinečná sbírka na světě. Srovnatelná sbírka je snad jen v anglickém Leedsu,“ dodal Knížek.

Ve svých sbírkách má VHÚ i řadu speciálů a darovacích zbraní, např. pistoli, kterou dostal od České zbrojovky prezident Edvard Beneš.

Poslanci radí: ignorovat

Podle Knížka by evropská směrnice byla navíc v kolizi s muzejním zákonem. „Náš zákon hovoří jasně. Musíme uchovávat pro příští generace to, co nám zanechali naši předkové, a nemůžeme to ničit,“ poznamenal.

Na své straně má české poslance, kteří minulý týden jednoznačně chystanou evropskou směrnici odmítli a kteří si myslí, že bude lepší nařízení i za cenu sankcí ignorovat.

Poslankyně Jana Černochová (ODS) soudí, že není zcela vše ztraceno, a věří, že europoslanci, kteří budou o směrnici brzo rozhodovat, si uvědomí nesmyslnost návrhu Evropské komise.

„Když ale vše selže, tak si myslím, že Česká republika nedopustí i za cenu sankcí takovýmto barbarským způsobem znehodnotit naše kulturní dědictví,“ řekla Právu Jana Černochová.

Poslanec Jiří Skalický (TOP 09) přemýšlí podobně. „Buď požádáme o výjimku, nebo se holt v tomto bodu nebude dodržovat evropská směrnice, protože je zcela mimo,“ řekl Právu Skalický.

Reklama

Výběr článků

Načítám