Hlavní obsah

Vojenský historický ústav získal zrekonstruovaný letoun Dakota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do sbírek Vojenského historického ústavu (VHÚ) přibyl ve středu legendární vojenský transportní letoun Douglas DC-3 Dakota. Stroj vyrobený v roce 1937 a zrekonstruovaný pracovníky Vojenského technického ústavu (VTÚ) převzal ve Kbelích ředitel VHÚ Aleš Knížek. Stroj dříve stával na pražském ruzyňském letišti.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vojenský transportní letoun Douglas DC-3 Dakota

Článek

„Dakota byla před opravou v dezolátním stavu a práce na ní zabraly více jak 4500 hodin. V současné době jsme ji repasovali do kamufláže odpovídající stavu těsně po druhé světové válce,” řekl ředitel VTÚ Jiří Protiva.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Douglas DC-3 Dakota

Létat už nebude

„Oceňuji, že VTÚ se může věnovat nejen moderním technologiím a inovacím, ale že se dokáže také dívat zpět na historickou techniku a uvést letoun, jako je třeba právě Dakota, do dobrého stavu,” dodal Protiva. Letoun bude v muzejní sbírce VHÚ sloužit jako výstavní exponát, letuschopný však již nebude.

Stroj Douglas DC-3A  byl vyroben v roce 1937, používaly jej Pan American Grace Airways na linkách v Jižní Americe. Po 2. světové válce byl ve službách mnoha společností – například Robinson Airlines, Mohawk Airlines nebo Houston Aviation Products.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pilotní kabina vojenského transportního letounu Douglas DC-3 Dakota,

Letadlo zakoupilo na začátku 90. let Letecké muzeum Kbely v USA. Stroj svoji poslední cestu podnikl v roce 1991 na Memorial Air Show v Roudnici nad Labem. Poté se jeho stav zhoršoval. První renovací prošel v roce 2003. Po dobu 13 let sloužil jako exponát vystavený před sídlem ČSA na letišti v Ruzyni. K opravám a expoziční přípravě do podoby, ve které jej ve středu zástupci obou podniků představili, ho převzal VHÚ loni.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vojenský historický ústav v Praze převzal do své muzejní sbírky vojenský transportní letoun Douglas DC-3 Dakota.

Douglas DC-3 je dvoumotorový vrtulový dopravní letoun, který dle slov zástupců VHÚ a VTÚ způsobil ve 30. a 40. letech 20. století revoluci v letecké dopravě.

První letadlo tohoto typu vzlétlo 17. prosince 1935 na letišti v Santa Monice. Výroba zahrnovala jak civilní, tak armádní kusy. Název Dakota letadlo získalo od britské RAF, když si objednala vojenskou verzi. V současné době se v České republice nachází již pouze dvě letadla tohoto typu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám