Hlavní obsah

Voják zraněný v Afghánistánu je zpátky v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeden z vojáků, kteří byli před dvěma týdny zraněni v Afghánistánu, byl o víkendu přepraven do České republiky. Jeho zranění jsou lehká, v současné době je na pozorování ve střešovické vojenské nemocnici.

Foto: Petr Horník, Právo

Vládní speciál Airbus A-319CJ. Ilustrační foto

Článek

Lékaři poté rozhodnou, zda bude pokračovat doma v léčení, nebo zda může pokračovat v plnění úkolů na spojenecké základně Bagrám v Afghánistánu. Informoval o tom zástupce velitele Společného operačního centra Štefan Muránský.

V Afghánistánu bylo v uplynulých dvou týdnech při dvou útocích zraněno sedm českých vojáků, jeden zemřel. Jeden z incidentů se stal před týdnem. Střelbou afghánského vojáka byli zasaženi tři čeští vojáci, jeden z nich padl. [celá zpráva]

Dva utrpěli středně těžká či lehká zranění, vážněji zraněný byl již do Prahy letecky převezen minulý týden a jeho stav se zlepšil.

Mohl by se vrátit

První incident se stal 17. října. Atentátník při něm zaútočil civilním automobilem naplněným výbušninou na obrněné vozidlo českých vojáků. Pět jich bylo zraněno. Jeden z nich vážně, zbylá zranění byla lehčí. Tři vojáci byli po ošetření propuštěni, čtvrtý zůstal v nemocnici v Afghánistánu několik dnů. [celá zpráva]

Nejvážněji zraněný voják zůstává v nemocnici v Bagrámu.

O víkendu jeho stav posoudili čeští lékaři a rozhodli o jeho převozu do České republiky. Do Prahy přiletěl armádním speciálem, kterým byli přepraveni i další vojáci v rámci pravidelných rotací v misi.

Reklama

Výběr článků

Načítám