Hlavní obsah

Vojáci speciální jednotky SOG se hádají, šéf vojenské policie končí

PRAHA

Důvodem, proč velitel vojenské policie Oldřich Kubát před několika dny požádal o uvolnění z funkce, jsou mimo jiné rozpory uvnitř Skupiny speciálních operací (SOG). Situaci ve vojenské policii nyní řeší inspekce ministerstva obrany, kterou nařídila šéfka rezortu Vlasta Parkanová. Podle ní Kubát svou rezignaci nijak nevysvětlil.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Oldřich Kubát (na archivní fotografii) konči po šesti letech ve funkci.

Článek

Kubátovu žádost o odchod ve čtvrtek projednával sněmovní branný výbor a uvolněn bude ke konci února. Vojenskou policii dočasně povede jeho zástupce Miloslav Hůsek.

Na stůl ministerstva obrany se už v průběhu ledna dostaly stížnosti ze dvou táborů uvnitř SOG, jejíž část působí v afghánské provincii Helmand. Parkanová k tomu uvedla, že mezilidské vztahy ve skupině jsou velmi špatné a nový velitel, kterého hodlá představit na počátku dubna, bude muset v jednotce udělat pořádek.

Podle Parkanové se první známky problémů v SOG začaly projevovat už loni. Kubát ji však několikrát ujistil, že je všechno v pořádku.

Kvůli sporům uvnitř skupiny začalo také ministerstvo obrany uvažovat o vzniku nového útvaru, který by odpovídal za české speciální složky, ale nespadal by pod ministryni obrany jako dosud, nýbrž přímo pod generální štáb.

Reklama

Výběr článků

Načítám