Hlavní obsah

Vojáci mají dostat nové pušky s granátometem za dvě miliardy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany se chystá přezbrojit ruční zbraně v celé armádě. Podle návrhu rozpočtu na příští rok chce ministerstvo obrany rozjet obří nákup útočných pušek s podvěsným granátometem za dvě miliardy. Mezi nejrozšířenější zbraň tohoto typu patří americké útočné pušky M16. Nové pušky nahradí 50 let používané samopaly vzor 58.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Samopaly vzor 58

Článek

Příští rok chtějí armádní nákupčí za pušky utratit 194 miliónů korun. Největší finanční zátěž je ale přesunuta na rok 2013 a 2014, kdy by měla obrana vyplatit dvakrát přes půlmiliardy. Zajímavé je, že ministerstvo podle návrhu rozpočtu počítá na tento projekt s výdaji 200 miliónů korun již na letošní rok.

Ministerstvo obrany nechtělo návrh zatím komentovat. "Nejdříve budou informováni poslanci branného výboru," řekl Právu mluvčí ministerstva Andrej Čírtek.

Místopředsedu výboru Antonína Seďu (ČSSD) úmysl obrany přezbrojit armádu překvapil. "Původně se mluvilo o tom, že by útočné pušky dostaly jen speciální jednotky. Za dvě miliardy by se přezbrojila celá armáda," řekl Právu Seďa.

Čeští vojáci používají 50 let starý model samopalu

Česká armáda využívá dosud půl století staré samopaly vzor 58 ráže 7,62, tedy stejné jako slavný Kalašnikov AK-47, má však odlišnou vnitřní stavbu. Závěr představuje originální konstrukci. Vnitřní mechanismus využívá tlaku prachových plynů odvedených po výstřelu z vnitřku hlavně. Zbraň je také dílensky lépe zpracovaná, pouzdro závěru je frézováno a nikoli lisováno.

Výměna zřejmě souvisí se snahou armády přejít na standardní ráži NATO 5,56, což by při zejména při misích usnadnilo logistiku, neboť by se mohly používat shodné náboje.  

Otazníky kolem lehkých obrněnců

Otázky vzbuzuje i nákup lehkých obrněných vozidel. Podle návrhu rozpočtu obrana počítá s výdajem 3,49 miliardy korun v příštích pěti letech. Nákup by měl mít podobný průběh jako akvizice útočných pušek. Příští rok 418 miliónů a většina peněz v roce 2013 a 2014.

Také v tomto případě obrana počítá, že za čtyřkolové vozy již letos utratí 200 miliónů. Přitom ani na nákup pušek, ani na obrněnce zatím nevypsala výběrové řízení. Je tedy možné, že osloví jednoho výrobce či dovozce. Již dříve se mluvilo o nákupu stovky čtyřkolových aut Iveco, kterých obrana již koupila 15 bez výběrového řízení pro potřeby vojáků v misích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám