Hlavní obsah

Vodohospodáři preventivně upouštějí přehrady a nádrže

Právo, jh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodohospodáři se připravují na očekávanou změnu počasí a preventivně upouštějí přehrady a nádrže. Uvolňují tak jejich objemy objemy pro vodu z tajícího sněhu a deště. Z Hracholusk, největší přehrady v Plzeňském kraji, se odtok oproti normálu téměř zdvojnásobil.

Článek

"S upouštěním jsme začali tento týden, nádrž má nyní rezervu o velikosti 31,4 miliónu metrů krychlových," řekl Právu ředitel plzeňské pobočky Povodí Vltavy Miloň Kučera. "Další upouštění bude záviset na situaci, zatím nečekáme nic mimořádného," dodal Kučera.

V Povodí Vltavy se uvolňuje i Vltavská kaskáda. "Průtok pod kaskádou to zvyšuje tak neznatelně, že se to v Praze ani nepozná. Naše největší zásobárna vody z tajícího sněhu je Orlická přehrada. Hladinu má teď o 13 metrů níž, takže dokáže pojmout přes 300 miliónů kubíků vody," řekl Právu Tomáš Kendík z Povodí Vltavy. "Na Lipně se retenční prostor den o dne zvyšuje a již nyní je dostačující, aby zadržel vodu z jarního tání," potvrdil v pátek Právu Petr Hovorka, dispečer českobudějovického závodu Povodí Vltavy.

Část přehrad plná jen z poloviny

Také v povodí Labe se snižují hladiny v nádržích. "Na přehradě Seč na řece Chrudimce jsme snížili dlouhodobě hladinu o šest metrů, takže plocha přehradní nádrže je zaplněna pouze na 45 procent celkového objemu," řekl Právu vedoucí hrázných Povodí Labe v Seči na Chrudimsku Vladimír Stárek.

Obdobná situace je i na dalších přehradách. Přehrada Pastviny na Divoké Orlici na Orlickoústecku je o 4,5 metru pod běžným normálem, i zde je odtok vody o něco vyšší než přítok. "Pokud jde o největší přehradu Josefův Důl, tam jsme začali upouštět už v polovině ledna a ostatní přehrady Souš a Bedřichov už byly upuštěny na podzim, protože to podmínky dovolovaly. Jablonecká přehrada Mšeno je vypuštěná zcela a nenapustila se vůbec," řekl Právu ředitel Povodí Labe v Jablonci nad Nisou Jaroslav Jaroušek.

Na Moravě, kde jsou denní teploty nad nulou střídány nočním ochlazením, nebylo zatím tání zatím nikde nebylo tak rychlé, aby způsobilo komplikace. Právu to řekla mluvčí Povodí Moravy Dana Meissnerová. Přesto i zde už ve všech přehradních nádržích vytvářejí vodohospodáři potřebné rezervy.

"Vírská přehrada je v současné době napuštěná napoříklad jen na pětapadesát procent, Vranovská na 44%. Neměly by nastat žádné problémy," uvedla Meissnerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám