Hlavní obsah

Vodáci dostali na Šumavě červenou

VIMPERK

Správa šumavského národního parku se rozhodla uzavřít pro vodáky přes celé léto nejnavštěvovanější část toku Teplé Vltavy v úseku Soumarský most–Pěkná. Vystavení červené karty pro vodáky na Šumavě odsuzují zástupci zdejších obcí, kraje i podnikatelů. Ochranáři naopak tvrdí, že jde o krok nezbytný pro záchranu cenných přírodních území pro další generace.

Foto: Archiv , Právo

Vodáci na Šumavě by mohli být minulostí.

Článek

"Teplá Vltava není místo pro komerční využití. Je to místo pro poznávání přírody, ale ne pro byznys, ne pro deset tisíc lodí, které významně poškozovaly hlavně perlorodku říční,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci ve Vimperku ředitel Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava František Krejčí.

Proti změnám jsou starostové obcí a podnikatelé. Ti si opakovaně stěžují na špatnou komunikaci s ochranáři. "Několikrát jsme společně jednali, ale varianta úplného uzavření řeky nikdy zmíněna nebyla,“ řekl Právu předseda Svazu obcí Národního parku Šumava František Nykles.

Verdikt správy šumavského národního parku znepokojil i jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS). "Je to dle mého názoru rozhodnutí, které téměř likviduje vodáctví na Teplé Vltavě a další krok správy parku k uzavření Šumavy pro návštěvníky. Domnívám se, že je to v rozporu s veřejnými zájmy, a že by se touto problematikou měla začít zabývat vláda jako celek, a nikoli jen resort životního prostředí,“ zdůraznil hejtman.

Rozhoduje hladina

Za likvidační pro šumavské podnikatele označil rozhodnutí majitel půjčovny lodí Votus v Lenoře a na Soumarském mostě Ladislav Bláha. "Sezóna je na svém začátku. Máme už uzavřené objednávky a rezervace lodí, cestovní kanceláře vytištěné reklamní materiály a katalogy. To nyní můžeme hodit do koše,“ poznamenal Bláha.

Hlavním důvodem, proč chce park omezit masové vodáctví, jsou ohrožení živočichové a rostliny. Radí mu to i nejnovější odborná studie, která potvrdila devastační vliv masové vodácké turistiky na stav řeky protékající jednou z nejcennějších přírodních zón na Šumavě. Odborníci proto doporučili zvýšit limit pro sjíždění ze 45 na 61 centimetrů. Ten určuje vodočetná lať na Soumarském mostě. Při tomto stavu je ale tok údajně splavný jen asi pět dnů v měsíci, a to jen při déletrvajících deštích nebo přívalových srážkách. Proto je podle správy jednodušší splouvání v úseku přes léto zakázat.

Trasa Soumarský most–Pěkná tak bude pro vodáky otevřena od května do půlky června a od půlky srpna do konce října při limitu 61 centimetrů pro kanoe a 56 centimetrů pro kajaky. V létě, kdy bude splouvání zakázáno, má vodáky převážet zvláštní ekologický minibus. Správa zároveň zahájí osvětovou kampaň na ochranu šumavských řek.

Čeká se na rozhodnutí ministerstva

Nový návštěvní řád je zatím ve fázi návrhu a musí jej ještě schválit Rada národního parku, v níž jsou zastoupeni kromě ochránců také ekologové, zástupci obcí a vodácké veřejnosti včetně podnikatelů v této oblasti. Pokud nebude radou schválen, rozhodne ministerstvo životního prostředí. Do doby jeho verdiktu budou platit loňská pravidla.

"Ministerstvo návrh schválí. V této chvíli jsme tak zcela bezmocní,“ doplnil Nykles.

Anketa

Podporujete uzavření Teplé Vltavy pro vodáky?
Ano
48,9 %
Ne
51,1 %
Celkem hlasovalo 7468 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám