Hlavní obsah

Voda ze Želivky bude díky uhlí čistší

Právo, Radek Plavecký

Přesně před rokem začala na volném prostranství v areálu Úpravny vody Želivka významná stavba. Teď už tady stojí hala velká jako fotbalové hřiště, plná desítek betonových nádrží a připravených otvorů na potrubí. Vodohospodáři chystající pitnou vodu pro Prahu a další města a obce v Čechách, celkem pro 1,3 milionu lidí, tady nechávají stavět nový technologický stupeň úpravy vody. Pitná voda se tu bude čistit přes granulované aktivní uhlí (GAU).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Dělníci pracují na stavbě filtrace vody přes aktivní uhlí. Musí vybudovat obrovské nádrže, které jsou propojené stovkami metrů potrubí.

Článek

„Požadavky na kvalitu vody jsou stále vyšší, je přísnější legislativa, navíc metody pro analýzu vody jsou stále kvalitnější a přístroje zjistí i velmi malé koncentrace nežádoucích látek ve vodě, řádově v nanogramech v litru. Proto jsou nároky na čištění větší,“ vysvětloval nutnost pořízení nové technologie generální ředitel Želivské provozní, a. s., Josef Parkán.

Stávající technologie nezachytí ve vodě rozpuštěné organické látky. „Aktivní uhlí dokáže zachytit pesticidy ze zemědělství, farmaka, která procházejí tělem člověka a pak i přes čistírny odpadních vod. Navíc se na kvalitě vody negativně projevuje i suché období. I za těchto zhoršených podmínek ale musíme vyrobit kvalitní vodu,“ doplnil ředitel Parkán.

Aktivní uhlí dokáže zachytit pesticidy ze zemědělství, farmaka, která procházejí tělem člověka a pak i přes čistírny odpadních vod

Stavba nové technologie ovlivnila i současné čištění vody. Ta se čerpá z nádrže Švihov do úpravny. To je zatím jediné čerpání na trase mezi vodárenskou nádrží a vodojemy u Prahy. Úpravnou a celým procesem čištění už protéká voda samospádem a dalších více než padesát kilometrů putuje k Praze.

Na to, aby se již upravená pitná voda dostala do vodojemů u Jesenice, nejsou třeba žádná čerpadla a energie. Teď na cestě úpravnou přece jen čerpání přibyde, a to do haly s filtry s náplní GAU. Když se však voda profiltruje přes uhlí, zase se vrátí na původní cestu a díky gravitaci doteče, kam má.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Dělníci pracují na stavbě filtrace vody přes aktivní uhlí. Musí vybudovat obrovské nádrže, které jsou propojené stovkami metrů potrubí.

Želivka a nádrž Švihov jsou jedním z největších a současně nejčistších zdrojů pitné vody v republice. Díky tomu je úprava vody relativně jednoduchá. Na počátku procesu se do surové vody nadávkuje síran hlinitý, díky němuž se nečistoty ve vodě shlukují do vloček.

Tyto nečistoty se zachytí při průchodu vody skrz filtrační nádrže s pískem. Pak následuje působení ozonem, čímž se zlikvidují viry, bakterie a částečně působí ozonizace i na problematické pesticidy. Na závěr se upravuje pH a voda se dezinfi-kuje chlorem a pak už se vydává na cestu do domácností.

Vodu může přivádět do více obcí

„Celý proces úpravy vody trvá několik hodin. Voda, kterou tady v pátek začneme čistit, se už v neděli pije z kohoutků v Praze,“ přiblížil rychlost postupu nenahraditelné tekutiny ředitel Parkán. Každou vteřinu odtud odtečou zhruba tři tisíce litrů vody.

V pražské čističce našli mrtvolu

Krimi

Teď se kvůli výstavbě a zařazení nového stupně čištění GAU sice musela na čas odstavit ozonizace, což se mohlo nepatrně projevit na chuti vody, ale na konci listopadu se dostane úpravna zase do obvyklého provozu.

Hala s filtrací vody přes aktivní uhlí by se měla zprovoznit na počátku roku 2021, kdy odstartuje její zkušební provoz. Podle ředitele Parkána bude zhruba v pěti- až sedmiletých cyklech potřeba uhlí regenerovat párou a vysokou teplotou, aby znovu získalo schopnost absorbovat organické látky.

Prozatím se předpokládá, že by se uhlí, celkem ho ve zdejších filtrech bude zhruba 2720 kubických metrů, vozilo na tuto reaktivaci do Belgie. V ČR totiž zatím není firma, která by to dokázala. Nová technologie se tak mírně projeví i v ceně vody.

Díky dostatečnému množství vody v nádrži se voda ze Želivky může v budoucnu dostat i do dalších obcí. Středočeský kraj se snaží prosadit výstavbu přivaděče vody v tělese dálnice D3 zhruba do dalších 40 středočeských obcí.

„Rezervy v kapacitě i přes loňské sucho jsou, takže to možné je. O další odběratele máme zájem. Nyní vzniká studie, která by měla mimo jiné říci, kolik obyvatel bude mít zájem se na Želivku napojit,“ uvedl ředitel společnosti s devadesáti zaměstnanci podílejícími se na úpravě vody zatím pro 1,3 milionu lidí.

Z nádrže má úpravna povoleno čerpat 5,25 kubíku za vteřinu, výkon úpravny je nastavený podle spotřeby v průměru na tři kubíky, ačkoli by dokázala zvládnout dvojnásobek.

Úpravna vody Želivka
uvedena do provozu v roce 1972
klíčový zdroj pitné vody pro Prahu, část Středočeského kraje a Kraje Vysočina
zásobuje vodou 1,3 milionu lidí
ročně vyrobí kolem 90 milionů m3 pitné vody

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám