Hlavní obsah

Voda zaplavila domy na Českokrumlovsku

– PRAHA/ČESKÉ BUDĚJOVICE

Vytrvalý déšť přinesl zejména na jihu Čech velké množství srážek a meteorologové očekávají, že pršet by mělo ještě i v noci na středu. Kvůli dešťům se už zvedají hladiny řek. Český hydrometeorologický ústav proto v úterý vydal upozornění na trvalé srážky a vzestup hladin řek. Platí do středy 12:00 pro Jihočeský kraj.

Článek

Vytrvalý déšť zvedá od dnešní noci hladiny některých jihočeských řek. Nejhorší situace je na říčce Černá v Líčově na Českokrumlovsku, kde platí třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení.

Černá zaplavila odpoledne pět domů v Benešově nad Černou na Českokrumlovsku. Jedna rodina musela být evakuována do bezpečí. Valící se hnědá voda, která přesahuje půldruhého metru, zalila především dvory domů. "Jde o tři trvale obydlené objekty a dvě rekreační chalupy. Z jednoho domu odvážíme i nábytek. Většina těch, kteří museli ze svých domovů odejít, se uchýlí k příbuzným," popsal situaci starosta obce Miloslav Šimánek.

Voda vnikla i do obytných prostor. V jedné z chalup v dolní části obce museli hasiči otevřít vrata, aby se voda mohla dostat zpět do koryta. Ve všech domech pak byla otevřena okna.

Na nejpostiženější místo neustále přicházeli místní, aby se podívali na rozvodněné koryto. Vzpomínali na záplavy před třemi roky, kdy hladina řeky oproti dnešku vystoupala ještě o metr a půl výš. "Je to strašné, co k tomu mohu říci. Doufám, že už to stoupat nebude a že se ta hrůza nebude opakovat," povzdechla si starší žena, která z mostu sledovala rozběsněný živel.

Evakuován dětský tábor

V nedalekém Benešově nad Černou byl kvůli stoupající hladině říčky evakuován dětský tábor. Tamní obyvatelé spolu s dobrovolnými hasiči převezli do mateřské školy 37 lidí, převážně dětí. Řekl to starosta obce Miloslav Šimánek.

"V budově jsme jim zatopili. Voda ale ohrožuje i některé z domů, které patří místním a chalupářům. Jedna rodina pravděpodobně před vodou zamíří ke svým příbuzným v obci. Je to hrůza, tohle se tady opakuje každý rok," uvedl Šimánek.

Vytrvalý déšť zvedá na jihu Čech i další řeky. Druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost, platí na Malši v Pořešíně a na Blanici nad Husineckou přehradou. "Očekáváme, že během dnešní noci, nejdál zítřejšího rána, by mělo docházet ke kulminacím," řekl Petr Hovorka z povodí Vltavy.

"Jednotky jsou v pohotovosti a situaci monitorujeme. Jsme ve spojení s meteorology i s hrázným na Husinecké přehradě, kde dochází k většímu odtoku vody," uvedla odpoledne mluvčí jihočeských hasičů Alena Horáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám