Hlavní obsah

Voda v Dejvicích bude pitná až ve středu, lidé mohou žádat odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obyvatelé pražských Dejvic stále nemohou využívat vodu z vodovodu. Pitná není ani po převaření a o zásobování se starají Pražské vodovody a kanalizace (PVK) za pomoci cisteren. První testy prokázaly přítomnost koliformních bakterií. PVK předpokládají, že problém by mohl být vyřešen do středečního odpoledne. Lidé, kteří měli zdravotní obtíže, mohou požádat o odškodnění.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Voda v pražských Dejvicích není pitná, lidé pro ni musí k přistaveným cisternám.

Článek

Podle šéfa PVK Petra Mrkose mohla být za kontaminací vody slepá přípojka, která není zanesena v mapách vodovodní sítě a z tohoto slepého ramene mohla být do vodovodního řadu nasáta kontaminovaná voda.

„Už se nám v Dejvicích několikrát stalo, že jsme našli řad, který nebyl zanesený v mapách,” uvedl Mrkos.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Průjmová onemocnění související s požitím kontaminované vody postihla několik desítek obyvatel městské část. Hygienici proto vyzvali občany Dejvic a Bubenče, aby vodu nepili.

PVK zároveň provádějí v zasažené lokalitě hygienizaci a rozsáhlé proplachy vodovodní sítě. Praha 6 požádala o navýšení počtu cisteren, nově by jich měli mít lidé k dispozici 63.

Základní a mateřské školy používají balenou vodu a dětem servírují studenou stravu.

Vodné a stočné lidé platit nebudou

PVK jsou připraveny odškodnit lidi, kteří měli po požití vody zdravotní obtíže. Zhruba 130 jich vyhledalo lékaře a dva byli hospitalizovaní.

Za dobu kdy nepoteče lidem pitná voda, nebudou obyvatelé platit vodné ani stočné. Po vyčíslení ušlého zisku dostanou odškodnění i firmy, PVK jsou pro takové případy pojištěny.

Bez pitné vody je asi 32 000 lidí.

Zasažená oblast
Lokalita Praha 6-Dejvice, ohraničená ulicemi: Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, náměstí Pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova, Dejvická.

Podle hlavní pražské hygieničky Zdeňky Jágrové předběžné výsledky ukazují, že příčinou potíží obyvatel Dejvic jsou pravděpodobně koliformní bakterie. Jejich přítomnost v některých vzorcích potvrdil i šéf PVK.

Tyto bakterie se se běžně vyskytují v zažívacím traktu člověka, pokud je jejich množství ve vodě nebo v potravinách zvýšeno, mohou vyvolat zažívací potíže.

Lidé by si při průjmech a zvracení měli vzít běžné protiprůjmové léky a dbát, aby byli řádně zavodněni. Pokud problémy neustoupí, měli by vyhledat lékaře. Jágrová lidem doporučuje pít balenou vodu a nepoužívat vodu z kohoutku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám