Hlavní obsah

Voda ustupuje jen pomalu, tisíce lidí nespí doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť má pravděpodobně Česká republika to nejhorší z jarních povodní za sebou, rozvodněné řeky jsou stále hrozbou pro lidi ze zaplavených oblastí. Nejkritičtější je situace na jižní Moravě, kde se přechodně zvýšil stav vody kvůli středečnímu dešti. Meteorologové ale kvůli celkovému zlepšení zrušili povodňovou výstrahu, která měla původně platit až do pátku.

Článek

Ráno platil stav ohrožení na 12 místech Čech a Moravy, od středečního rána  tak počet třetích stupňů povodňové aktivity klesl na polovinu. Také míst, kde je vyhlášen druhý stupeň, výrazně ubylo. Ve čtrvtek ráno bylo těchto lokalit 26, ve středu ráno 37.

Ústup velké vody provázejí jednání o pomoci zaplaveným regionům. Vláda ve středu rozhodla, že na odstraňování škod uvolní pět miliard korun. [celá zpráva]

Vládní předlohy, které to umožní, projedná Sněmovna podstatně rychleji. Její předseda Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve čtrvtek vyhlásil stav legislativní nouze. Takové opatření umožní přijmout zákon i za jeden den. [celá zpráva]

Labe v Ústí stále nepouští lidi domů

V Ústeckém kraji je kvůli záplavám mimo domov 1645 osob. V Ústí byl ráno zprovozněn Mariánský most, výrazně se tak odlehčilo dopravě. Nejhorší situace v regionu je v Hřensku na Děčínsku, které je zcela pod vodou, a Křešicích a dalších obcích na Litoměřicku, kde je mimo domov 937 lidí. Kraj již začal shromažďovat peníze na úhradu škod po letošních záplavách. Samospráva aktivovala Fond obnovy, který fungoval před čtyřmi lety.

Stav ohrožení platí na Labi ještě v Mělníku, zatímco v Brandýse nad Labem ve čtvrtek ráno poklesla hladina řeky na úroveň druhého povodňového stupně. Spolana už odvolala krizový stav a začíná obnovovat výrobu.

I na Moravě mají to nejtěžší za sebou

Také povodňová situace v Jihomoravském kraji se postupně zklidňuje. Řeka Dyje a všechny její přítoky hlásí pokles hladin. Snížil se také odtok z vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku. Region se již připravuje na hrozící komáří kalamitu.

Obyvatelé Břeclavi konečně mohou na vlastní oči vidět, že se situace na řece Dyji zlepšuje. Hladina viditelně poklesla. Asi patnácticentimetrové snížení je příslibem dalšího návratu k normálu.

"Je ale nutné, abychom byli i nadále pozorní a hlídali hráze. Jsou hodně podmáčené a to riziko, že nevydrží, je pořád," tvrdí starosta Břeclavi Dymo Piškula (nezávislý).

Snížení hladiny je důsledkem nižšího odpouštění z nádrží Vodního díla Nové Mlýny. Momentálně je opouští 390 kubíků vody za vteřiny, což je méně než dvě třetiny hodnoty v době kulminace povodní. "Proto jsme v některých částech města začali i s rozebíráním protipovodňových bariér z pytlů. Pytle usušíme a uschováme, nelze vyloučit, že se ještě někdy budou hodit," dodal starosta.

Druhý stupeň povodňové aktivity znamenající pohotovost stále platí na celém toku Moravy ve Zlínském kraji. Tendence je podle vodohospodářů spíš klesající na všech stanicích. Hladina stále klesá také v Uherském Hradišti a okolí, kde hejtman Zlínského kraje k 15:00 odvolal stav nebezpečí, který ve městě a blízkém okolí platil od minulé středy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám