Hlavní obsah

Vnitru došla trpělivost s německými kontrolami v pohraničí

Novinky, Jaroslav Soukup

Ministerstvo vnitra se nehodlá smířit s často potupnými kontrolami českých občanů ze strany německé policie v tamním pohraničí. Resort koncem září schválil materiál, který mimo jiné obsahuje apel, že česká policie má "při kontrolní činnosti využívat všechny prostředky", které umožňuje česká legislativa. Novinky o materiálu informovala Hana Malá z tiskového odboru ministerstva.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Stížnosti českých občanů na německou policii pokračují.

Článek

Čeští řidiči se i po vstupu země do Schengenského prostoru nadále setkávají v pohraničí s kontrolami německé policie, které podle mínění české strany mohou jít nad rámec běžných opatření. Politici v této souvislosti dokonce mluvili o šikaně a varovali před odvetou. [celá zpráva]

Německá vláda v tomto týdnu uveřejnila stanovisko k výzvě, kterou jí adresovala tamní frakce Zelených. V prohlášení tvrdí, že kontroly se dějí "striktně podle příslušných zadání schengenského hraničního kodexu".

Kontroly se provádějí jen namátkově a na základě posouzení policie bojující s příhraniční kriminalitou, uvádí německá vláda v prohlášení, jehož výňatky ve čtvrtek na svých internetových stránkách zveřejnil Spolkový sněm.[celá zpráva]

Místo policií by měla jednat přímo ministerstva

Bez ohledu na toto stanovisko, schválilo koncem září české ministerstvo vnitra materiál nazvaný "Strategie ČR pro dodržování schengenských pravidel při zajišťování bezpečnosti podél vnitřních schengenských hranic". Ten bude oficiálně představen v nejbližší době.

Resort chce seznámit občany s právy i povinnostmi v případě policejní kontroly jak v Německu a Rakousku, tak i v ČR. Dokument také ukládá české policii "důsledně provádět kontrolní aktivity zaměřené na dodržování pravidel"  a "využívání všech prostředků poskytovaných českou legislativou".

Další jednání o dané problematice by dle materiálu propříště měla být vedena na úrovni ministerstev a nikoliv policií.

Ministr vnitra Martin Pecina se minulý týden obrátil dopisem na resortní kolegy v Německu, Rakousku a následně také na Státního ministra vnitra v Bavorsku. Informoval je "o pokračujících stížnostech českých občanů" a upozornil na možné "vychýlení rovnováhy"v politice volného pohybu. Všechny také vyzval k jednání. Další postup zveřejní ministerstvo poté, co obdrží oficiální odpověď z německé strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám