Hlavní obsah

Vnitro zveřejňuje největší dezinformátory

Stát chce aktivněji potírat dezinformace a falešné zprávy šířené v Česku ve spojitosti s ruskou invazí na Ukrajině. „Intenzivně se tím problémem zabýváme, problém nabral na síle. Je několik cest, kterými se vydáme, momentálně k tématu zasedají pracovní skupiny,“ sdělil Právu dobře informovaný zdroj z ministerstva vnitra.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) při resortu vnitra v posledních dnech začalo výrazněji sdílené příspěvky vyvracet a zasazovat do kontextu.

Problém nabral na síle. Je několik cest, kterými se vydáme
zdroj Práva z ministerstva vnitra

„Bývalý komunistický poslanec Zdeněk Ondráček patří k dlouhodobým obhájcům kroků Kremlu. Nejen svými slovy, ale i konkrétními kroky legitimizoval počínání Ruska ve vztahu k narušování územní celistvosti Ukrajiny,“ označilo CTHH bývalého poslance Ondráčka.

Policie vyšetřuje komunistu Ondráčka. „Obdivuji Putina za trpělivost s fašistickou chátrou“

Domácí

Za hlásné trouby Kremlu vnitro označilo například předsedu Národní demokracie (ND) Adama B. Bartoše a samozvanou „konzulku Doněcké lidové republiky v ČR“ Nelu Liskovou či redaktora ruské zpravodajské agentury Sputnik Vladimíra Frantu.

Možná vypnou dalších 22 webů

Experti z vnitra se zaměřili také na příspěvek předsedy SPD Tomia Okamury. „Šíří nepravdu o tom, že to byla vláda, která nechala zablokovat některé weby šířící kremelskou proválečnou propagandu. Po konzultaci s bezpečnostními složkami o tom ale rozhodlo samo sdružení CZ.NIC,“ stojí v jejich vyjádření.

Fiala: Zablokování dezinformačních webů bylo odvážné a možná trochu na hraně

Domácí

K zablokování prvních osmi dezinformačních stránek v ČR došlo v pátek. Národní centrum kybernetických operací (NCKO) spadající pod ministerstvo obrany o víkendu požádalo o zablokování dalších celkem 22 proruských dezinformačních webů. Žádost nyní prověřují poskytovatelé internetového připojení. „Všechno musí samozřejmě být v souladu se zákonem,“ řekl bez dalších podrobností zdroj z vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám