Hlavní obsah

Vnitro se Paroubkovi za Kubiceho omlouvat nebude

Ani ministerstvo vnitra pod vedením Martina Peciny nominovaného za ČSSD se podle České televize nehodlá omluvit či odškodnit předsedu strany Jiřího Paroubka za takzvanou Kubiceho zprávu. Paroubek chce omluvu a 50 000 Kč za to, že zpráva zasáhla do jeho soukromého života. Už v červnu jeho žádost pražský městský soud odmítl řešit a předal ji právě vnitru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

"Z naší strany považujeme celou věc za ukončenou," řekl televizi mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Sám ministr Pecina připouští, že jeho názor na věc je jiný, rozhodnutí však nechává na ministerských úřednících. "Byť ten můj osobní přístup se může značně lišit od toho, co oficiálně poslalo ministerstvo, tak já se v tom angažovat nehodlám," citovala ČT Pecinu.

Právní zástupci šéfa ČSSD ale s reakcí úředníků MV nesouhlasí. Vyjádření z vnitra je podle nich neúplné, odbyté a nesplňuje nároky správního řádu. Budou proto chtít nové a teprve to pak prý vezmou jako definitivní.

"V době, kdy relevantním způsobem ministerstvo vnitra odmítne nárok klienta na omluvu, tak se obrátíme na soud," řekl televizi Paroubkův právní zástupce Pavel Smutný. Soud by pak zhodnotil, zda ministerstvo vnitra nese odpovědnost za případný zásah do Paroubkova života.

Kubiceho zpráva se objevila před volbami

Kubiceho zpráva, která se dostala na veřejnost pouhé čtyři dny před parlamentními volbami v roce 2006, hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Objevila se v ní i jména některých představitelů ČSSD.

Zpráva mimo jiné tvrdila, že se tehdejší premiér Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident snažili ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauzy biolíh.

Paroubek se zatím marně snaží získat omluvu a 50 000 Kč také od Jana Kubiceho osobně. Případem, který už odmítl městský soud s tím, že Kubice za zveřejnění nemohl, by se měl v polovině prosince zabývat Vrchní soud v Praze, uvedla ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám