Hlavní obsah

Vnitro chce dát policejním agentům více volnosti

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Nemáš něco na prodej?" Takovou otázkou by v budoucnu mohl policista v přestrojení usvědčit např. dealera z prodeje drog. Počítá s tím nejnovější návrh ministerstva vnitra, který do rukou policejních agentů vkládá nové pravomoci včetně možnosti aktivního ovlivňování chování podezřelého.

Článek

Jde přitom v krátké době o další rozšíření působnosti agentů. Koncem srpna už vláda Mirka Topolánka policistům v přestrojení umožnila pronikat do korupčního prostředí. Agenti se však zatím smějí mezi podezřelé pouze infiltrovat a dokumentovat jejich činnost.

Podle ministerského návrhu novely trestního řádu, který má Právo k dispozici, by ale mohli také projevovat zájem se na zločinech podílet.

Vnitro: o provokaci nejde

O tzv. agenta provokatéra však podle náměstka ministra vnitra Jaroslava Salivara ani přes možnost aktivního vystupování rozhodně nejde. "I nadále by bylo nepřípustné, aby policista např. provokoval k trestnému činu tím, že by obcházel úřady s nabídkou úplatku," řekl Právu Salivar.

Podle ministerského návrhu, který je v současné době ve vnitroresortním připomínkovém řízení a o kterém by vláda mohla hlasovat koncem letošního roku, by pro využití aktivního přístupu agenta muselo být splněno několik podmínek. Policisté by např. museli mít indicie o tom, že dotyčný člověk by se trestného činu dopustil i bez toho, aby ho agent ovlivňoval.

TI: hranice je velmi tenká

Podle ředitelky české pobočky nevládní organizace Transparency International Adriany Krnáčové návrh vychází ze slovenské právní úpravy. "Tam se to velmi osvědčilo. Jde o významný posun, protože to dává policii do rukou pravomoci, které dosud nemá," poznamenala Krnáčová. Zároveň ale upozornila, že jde o citlivý problém a hranice mezi aktivním přístupem a provokací je velmi tenká. .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám