Hlavní obsah

Vltava je plná vodáků. I ve všední dny

Právo, Pavel Orholz

Zatímco červen a začátek července byly na naší nejvytíženější řece Vltavě spíše slabší, v srpnových dnech si to provozovatelé kempů a půjčoven vynahrazují. I v pracovním týdnu byla zaplněná většina kempů a lidé z celé republiky si užívali vodu.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Mezi největší zážitky na Vltavě patří sjíždění jezů.

Článek

„Určitě se situace oproti předchozím měsícům výrazně zlepšila a nyní už můžeme hodnotit sezonu jako dobrou. Vodáků je poměrně dost, ale zase na druhou stranu není řeka přecpaná, jako tomu bylo v některých předchozích letech,“ pochvaloval si Pavel Kolouch ze společnosti Ingetour, která nabízí vodácký servis na Vltavě.

I ve středu ráno byl docela slušně zaplněný kemp U Trojice v Českém Krumlově. Vodáci si balili stany a diskutovali o další cestě. „Vyrazili jsme v pondělí s naší hliníkovou pramicí Gedžitkou a opravdu jsme si vodu užili. Naštěstí je dost vody, protože s dvanácti lidmi na palubě jsme měli docela slušný ponor, a přestože je to opravdu stabilní bytelná loď, jednou jsme se pod jezem málem cvakli,“ vyprávěla Právu na břehu Sára Kaislerová z Veselí nad Lužnicí.

Vodáci si užívají ideální podmínky. Sjízdné jsou i řeky, kde roky voda nebyla

Domácí

Upozornila, že na jednom místě, konkrétně pod Papouščí skálou, museli Gedžitku, která měla i s nákladem přes sto kilo, přenášet.

„Aby všichni věděli, jez u Papouščí skály je znovu zavřený, takže jsme si tam pořádně mákli,“ hlásila.

Ceny v kempech nejsou až tak přemrštěné, ale vyšší než mimo turistické oblasti určitě. „Za jedenáctku chtějí kolem čtyřiceti korun, takže si vezu vlastní. Vzal jsem si 24 plechovek, což je tak akorát,“ upozornil na přípravy před cestou další vodák Petr Mandák.

Ve vodě se v sobotu ztratili už tři lidé, další přibyl na Orlíku

Krimi

Drobná fronta byla ve středu ráno i před půjčovnou lodí přímo ve Vyšším Brodě a od řeky bylo slyšet vodácké Ahoj téměř na všech místech trasy z Vyššího Brodu do Českých Budějovic. „Voda je super, ale taky ne úplně zadarmo. Stan na noc stojí stovku a další stovka je za osobu. Když jíte po kempech, kde stojí jídlo kolem sta korun, a pijete kupovaný pivko, dostanete se na několik set za den. To je ale asi při dovolené dneska běžné,“ přemítala Kaislerová.

Provozovatelé kempů se už těší na nadcházející víkend, kdy vodáky bude lákat podle předpovědí i velmi hezké počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám