Hlavní obsah

Vlekaři spustili kanonádu sněžných děl

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněžná děla pokryla o víkendu první čtvereční metry krkonošských, orlickohorských, jesenických nebo krušnohorských sjezdovek krystaly technického sněhu. Teploty na horách místy spadly pod minus osm stupňů.

Foto: Martin Buček

Sněžná děla chrlí od soboty sníh v krkonošské Malé Úpě.

Článek

Sezona zřejmě začne za týden v Janských Lázních. Vody na zasněžování mají vlekaři dost. Proti loňsku, kdy museli výkon sněžných děl škrtit, může zasněžování přerušit pouze počasí.

„Teplota se zlomila v sobotu časně ráno, kdy bylo možné spustit připravená děla,“ přiblížil šéf skiareálu v krkonošské Malé Úpě Martin Buček. Část sjezdovky Anděl na vrcholovém úbočí Černé hory plánuje v sobotu 7. prosince otevřít největší lyžařská aréna Česka, SkiResort Černá hora–Pec.

S blížící se zimou je zpět spor o zasněžování

Domácí

„Sjezdovky v Peci pod Sněžkou a Malé Úpě, kde platí v rámci SkiResortu jeden skipas, bychom chtěli zpřístupnit od 14. prosince,“ přiblížila mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Tolik vody na horách dlouho nebylo
šéf Asociace horských středisek ČR Libor Knot

Zasněžování začalo potichu, bez zbytečného humbuku. Vlekaři nechtějí přiživovat diskusi o vlivu výroby technického sněhu na koloběh vody. Skiareály, schopné z jednoho tisíce kubíků vody zasněžit hektar sjezdovky, mohou letos zahájit sezonu kanonádou všech baterií sněžných děl. Vodu z horských toků mohou vlekaři čerpat, aniž by potoky vysáli pod kritickou hladinu, ohrozili vodní živočichy a omezili odběratele při vodotečích.

„Harrachov, podobně jako většina skiareálů, má k dispozici více než desetinásobné množství vody, než jaké stačí v daném okamžiku spolykat čerpadla zasněžování. Vody napršelo skoro sto procent ročního normálu. Tolik jí na horách dlouho nebylo,“ potvrdil šéf Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

„Vody máme díky nadprůměrným srážkám hodně,“ sdělil ředitel Skicentra v orlickohorském Deštném Petr Prouza.

Optimismus vlekařů plně nesdílejí vodohospodáři. „Vody, která by stejně stekla dolů, je nyní na horách dost. Prognóza do blízké budoucnosti, vzhledem ke zkušenostem z minulých let, nevypadá nijak optimisticky,“ podotkl Josef Fuksa z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám