Hlavní obsah

Vlekaři o svátcích asi spláčou nad výdělkem

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlekaři na českých horách o vánočních svátcích spláčou nad výdělkem. Lanovky a vleky se rozjedou pouze ve zlomku z více než stovky skiareálů nad omezeným počtem sjezdovek. Ztráta oproti loňsku dohromady půjde minimálně do milionů korun. Naději bere vlekařům obleva a inverzní počasí, kdy teplota po slibném mrazivém týdnu, který umožnil plnou kanonádu sněžných děl, nyní na horách stoupla nad bod mrazu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce skiareálů jezdí v omezené míře v Krkonoších, kde oblevu určitě ustojí sjezdovky ve Špindlerově Mlýně, v Janských Lázních, v Peci pod Sněžkou, v Malé Úpě, ve Vítkovicích a Mladých Bukách. Ostatní jen marně hledí k teploměru...

„Je mi z toho smutno, zvlášť když vloni jsme začínali 21. prosince a celý areál se naplno rozjel o šest dní později. Vzhledem k podmínkám o letošních Vánocích nepočítáme ani s omezeným provozem. Nastříkat první sjezdovky se minulý týden sice podařilo, nicméně teplo nás následně připravilo o třicet procent technického sněhu,“ přiblížil šéf skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou Vít Pražák.

Klíčový je konec roku

Vlekařům letos neschází voda, nýbrž optimální mráz. „Loni bylo z kraje sezony kriticky málo vody, zato mrzlo. Letos, kdy by sněžná děla mohla jet naplno, je to přesně naopak,“ srovnává ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot, podle něhož jedním z klíčových dat v lyžařském byznysu je konec roku, přesněji 26. prosinec.

Cestou na půlnoční tváře mrznout nebudou, výrazněji se ochladí až v půlce ledna

Počasí

„Zkušenosti ukazují, že během 23. a 24. prosince nelyžuje skoro nikdo a počínaje 28. prosincem chtějí lyžovat všichni. Vlekaři dělají všechno pro to, aby od

26. prosince otevřeli co možná nejvíc sjezdovek,“ podotkl Knot.

I přes extrémně nepříznivé klimatické podmínky začne v sobotu letošní zimní sezona ve Skiareálu Lipno. Lyžovat se bude na sjezdovce Spojovací a Jezerní, k dispozici bude zároveň lyžařské výukové hřiště Fox park. „Další dobrou zprávou pro lyžaře je, že jezdit se bude za ceny vedlejší sezony,“ uvedl ředitel obchodu a marketingu Jiří Falout s tím, že se rozjede lanovka Lipno Express a pojízdné kouzelné koberce ve Fox parku.

„Věříme, že do Vánoc napadne dostatečné množství sněhu, abychom areál na Pradědu mohli stejně jako vloni spustit. Vždycky tomu tak bylo. Jsme sice závislí pouze na přírodním sněhu, ale doposud jsme kvůli nepřízni počasí museli za posledních třicet let vynechat jednu sezónu,“ konstatovala Renáta Figurová z areálu Praděd, kde o víkendu pojede Červenohorské sedlo, Branná, Kopřivná a Hrubá Voda. Jediné provozuschopné středisko v Beskydech představuje Bílá ve Starých Hamrech.

Předvánoční lyžařskou nabídku Šumavy představuje toliko Kvilda, Vysočiny Olešnice a Nové Město na Moravě, Krušných hor Klínovec a Boží Dar, Orlických hor Deštné s Říčkami, Chřibů Stupava a Kralického sněžníku Dolní Morava.

Reklama

Související témata:

Související články

Černá hora, Pec a Malá Úpa na jeden skipas

Společnost SkiResort Černá hora – Pec Richarda Kirniga se propojila s lyžařským areálem firmy SKiMU Martina Kulíka v Malé Úpě. Rozšířením na šest zimních...

Výběr článků

Načítám