Hlavní obsah

Vlci na Broumovsku zabíjejí ovce a kozy, kraj vyplatil už 90 tisíc jako náhradu

Právo,

Už více než padesátku zvířat usmrtili v letošním roce vlci, žijící v Královéhradeckém kraji, zejména na Broumovsku, kam se po mnoha letech vrátili. Vyplývá to z údajů krajského úřadu, který již vyplatil zhruba 90 tisíc korun jako náhradu škody.

Foto: Profimedia.cz

Vlk obecný (ilustrační foto)

Článek

„Během letošního roku jsme od pěti subjektů přijali deset žádostí o odškodnění za usmrcená zvířata. Jednalo se především o kozy a ovce, v jednom případě i o tele. Jednotlivé škody jsou v řádech desetitisíců,“ popsal radní pro životní prostředí a zemědělství Jan Tippner (ČSSD).

Celkem již bylo vyřízeno šest žádostí o odškodnění, zbývají další tři za dalších asi 40 tisíc korun. Jedna žádost byla vyřazena.

O odškodnění žádali chovatelé převážně z Adršpachu a Zdoňova, ale také z Vernéřovic nebo Stárkova.

„Poškození musejí své nároky doložit nálezy veterinářů a potvrzením ze strany Správy CHKO Broumovsko, která potvrdí, že škodu skutečně způsobil vlk. V minulých letech vyplácel kraj náhrady pouze za škody způsobené vydrou říční a kormoránem velkým,“ dodal Michal Friček z tiskového odboru krajského úřadu.

Vlci přesídlili ze zahraničí

Stopu a trus vlků se na Broumovsku podařilo doložit na jaře 2013, loni na podzim byl už pozorován přímo vlk. Jeho výskyt potvrdil i snímek z fotopasti severně od Teplic nad Metují.

„Letos na jaře se podařilo fotopastí zachytit vlka znovu nedaleko Zdoňova, od zimy jsou také další hlášení o pozorování vlků, nacházejí se zbytky kořisti či stopy a trus," uvedl v červnu Petr Kuna ze Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

Podle zoologů se v této oblasti během zimy pohybovali minimálně dva vlci, podle svědků by jich však mohlo být až šest. Odborníkům se také podařilo odebrat genetický materiál, který by měl pomoci určit, odkud se vlci na Broumovsko dostali. Je pravděpodobné, že to je z německo-polského pomezí, kde podle odhadů žije asi deset smeček.

Podle Kuny se na Broumovsku vedle vlka vzácně vyskytuje také rys.

Reklama

Související témata:

Související články

Fotopast na Kokořínsku zachytila vlčí mládě

Na Kokořínsku se díky fotopasti podařilo opět zdokumentovat výskyt vlků. Mládě, které pochází pravděpodobně z loňského vrhu, fotopast evidentně zaujala. Záběry...

Výběr článků

Načítám