Hlavní obsah

Vlajka ani hymna EU neexistují, Zeman je jako Hácha, prohlásil Hájek

– Praha
Novinky, val

Bývalý vicekancléř exprezidenta Václava Klause Petr Hájek si ve svém „kontrarevolučním magazínu“ Protiproud vzal na mušku prezidenta Miloše Zemana. V ostře laděném článku mu vytkl, že se ve středu chystá za přítomnosti předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa vztyčit na Pražském hradě vlajku Evropské unie. Podle Hájka přijde tímto aktem země o prezidenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hájek

Článek

Barroso přiletí do České republiky v úterý večer, ve středu dopoledne by se měl zúčastnit slavnostního vztyčení vlajky EU na jednom z hradních nádvoří. Zemanův předchůdce Václav Klaus přitom po dobu svého funkčního období odmítal vlajku EU na Hradě vyvěsit.

Klusův postoj zastává i jeho bývalý vicekancléř Petr Hájek. V článku "Kontrarevoluce začíná: Miloš Zeman se rozhodl rezignovat na funkci prezidenta republiky" uvádí, že Zeman vztyčením vlajky EU na Pražském hradě přestane být prezidentem republiky. Přirovnal jej proto k Emilu Háchovi, jenž byl hlavou státu v letech 1938 až 1945.

„Miloš Zeman se rozhodl rezignovat z vlastní vůle. Nikdo ho k tomu nenutil. Co víc – myslí si, že jde o dobrý nápad, který upevní jeho osobní moc. Jakmile ve středu v jedenáct dopoledne – pod dohledem kancléře Barrosa – vztyčí na Pražském hradě modrou říšskou vlajku s dvanácti pěticípými hvězdami, přestane být ‘důchodce z Vysočiny’ prezidentem republiky. Stane se ‘státním prezidentem’. Po Emilu Háchovi druhým v pořadí,“ napsal Hájek.

Podobnost s Háchou vysvětluje tím, že od 16. března 1939, „kdy (Hácha) také ‘pozval na návštěvu’ říšského kancléře, aby jej nechal na Hradě podepsat Výnos o zřízení protektorátu, byl už pouze ‘státní prezident’. A na Hradě zavlála vlajka s hákovým křížem“.

Vlajka a hymna EU neexistuje

Bývalý hradní vicekancléř vidí zásadní problém v tom, že Evropská unie vlastně žádnou oficiální vlajku ani hymnu nemá.

„Lisabonská smlouva, k jejíž podpisu donutilo prezidenta Klause ostudné nařízení Ústavního soudu, totiž tyto ‘federální symboly’ vypustila, aby předstírala, že se Říší nestává. Fakticky ani právně tedy neexistují. Kdo takovou vlajku vyvěšuje, nebo nechává hrát ‘hymnu’, proviňuje se proti primárnímu právu EU a mělo by mu v tom být zabráněno,“ tvrdí.

Až ve středu vlajka vystoupá na hradní stožár, naznačí to podle Hájka jednak skutečnost, že se ze Zemana stane stejně jako z Háchy státní prezident, jednak předznačí, že po podpisu tzv. eurovalu „začneme platit dluhy, které jsme nezpůsobili“. Hájek to nazval demontáží posledního zbytku demokracie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám