Hlavní obsah

Vlády se ujala trojkoalice

Novinky, znk, trj
PRAHA

Prezident Václav Klaus jmenoval novou, během sedmi měsíců už druhou vládu Mirka Topolánka (ODS). Prezident se svým krokem otálel, přestože dostal seznam ministrů už před Vánocemi. Trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se nyní musí do 30 dnů ucházet o podporu ve dvousetčlenné Sněmovně, kde má jistých pouze sto hlasů.

Článek

Prezident ve svém projevu připomněl, že je to poprvé, co je vláda jmenována tak krátce po té první. Topolánkova menšinová vláda ODS, která ke dnešnímu dni končí, nedostala v říjnu důvěru Sněmovny.

Topolánkův kabinet by se dal označit za staronový. Ze 17 jeho členů zůstává ve funkci sám premiér a osm ministrů za ODS. Ministry už v minulosti byli i Cyril Svoboda, Vlasta Parkanová (oba lidovci) a Martin Bursík (zelení).

Nováčci v ministerských křeslech naopak budou Jiří Čunek, Miroslav Kalousek, Helena Třeštíková (všichni za KDU-ČSL), Karel Schwarzenberg, Dana Kuchtová a Džamila Stehlíková (všichni za Stranu zelených).

Klaus se jmenováním otálel. Minulý týden jeho mluvčí uvedl, že Hrad zatím nedostal všechny potřebné dokumenty k uvedení ministrů do funkce. Úřad vlády ale kontroval tím, že prezidentovi už všechny nezbytné listiny poslal. [celá zpráva

ODS se setká s ČSSD co nejdříve

V půl dvanácté se bude konat ustavující schůze nové vlády. Během úterního odpoledne bude Topolánek uvádět své ministry oficiálně do funkcí. ODS hodlá také hned po jmenování exekutivy oslovit předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a domluvit schůzku s ČSSD. S ní se bude předseda vlády snažit vyjednat podporu nebo toleranci svého týmu.

Paroubek v úterý tuto možnost připustil, ale pouze za předpokladu, že jednání s trojkoalicí budou probíhat před televizními kamerami. Šéf ČSSD se obává toho, aby výsledky jednání nebyly zkreslovány. [celá zpráva]

Teprve po setkání zástupců stran ODS stanoví, kdy vláda požádá Sněmovnu o důvěru. Nebude to ale trvat dlouho. Premiér v pondělí uvedl, že nebude čekat až na poslední dny třicetidenního ústavního termínu.

Topolánek minulý týden uvedl, že pokud se mu nepodaří získat důvěru poslanců, dá k dispozici svou funkci předsedy ODS. [celá zpráva]

Komunisté asi vládě důvěru nedají

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa poslanecký klub strany vládu zřejmě nepodpoří. Jednání o tom ale ještě proběhnou. Ve třetím pokusu si Filip představuje vládu tak, jak to navrhuje předseda ČSSD, tedy koalici ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

Pokud by to nevyšlo, bude šéf komunistů prosazovat vládu národní shody všech stran s omezeným mandátem, která by zemi přivedla k předčasným volbám. Filip dodal, že pro takovou vládu by KSČM hlasovala i v případě, že by s ní nesouhlasila ČSSD.

Jak se vyvíjela jednání o nové vládě:

2. a 3. června se uskutečnily volby do Poslanecké sněmovny.

5. června pověřil prezident Václav Klaus předsedu ODS Mirka Topolánka jednáním o vládě.

26. června podepsaly ODS, KDU-ČSL a SZ  trojkoaliční smlouvu.

14. srpna zvolila Sněmovna na sedmý pokus svého předsedu a místopředsedy.

16. srpna jmenoval Klaus novým premiérem Topolánka.

24. srpna ČSSD oznámila, že definitivně neopodpoří trojkoaliční vládu. ODS a Strana zelených se dohodly na ukončení trojkoalice. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek začal jednat s Paroubkem o společné vládní koalici.

25. srpna rezignoval Kalousek kvůli stranickým protestům na funkci předsedy lidovců. KDU-ČSL znovu potvrdila, že nebude ve vládě, která by se opírala o hlasy KSČM.

4. září jmenoval prezident  vládu Mirka Topolánka.

3. října nezískala menšinová vláda ODS  důvěru ve Sněmovně. Pro hlasovalo 96 poslanců, proti bylo 99. Vládu podpořili občanští demokraté, zelení a většina lidovců. Tři křesťanští demokraté se hlasování neúčastnili.

11. října přijal prezident demisi vlády Mirka Topolánka.

15. října předseda ČSSD Paroubek připustil, že by s ODS mohl jednat o velké koalici, která by existovala dva roky. ODS takovou variantu odmítla a trvá na vyhlášení předčasných voleb v roce 2007.

21. a 28. října ODS vyhrála komunální a senátní volby.

3. listopadu prezident Klaus na dopolední schůzce s lídry parlamentních stran nastínil variantu koalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL a zelených s termínem předčasných voleb mezi podzimem 2007 a jarem 2008. Předsednictvo ČSSD večer odmítlo předčasné volby a případnou "duhovou" koalici. Zopakovalo, že ČSSD by měla dostat příležitost na sestavení vlády.

8. listopadu Klaus jmenoval premiérem opět Mirka Topolánka.

28. listopadu se Topolánek a Paroubek dohodli, že budou jednat o programu případné koaliční vlády.

13. prosince ODS jednání s ČSSD ukončila, o den později obnovila trojkoalici s KDU-ČSL a SZ. ČSSD prohlásila, že takový kabinet nepodpoří.

28. prosince ODS, KDU-ČSL a SZ podepsaly koaliční smlouvu.

4. ledna 2007 představil Paroubek prezidentovi vizi ČSSD, podle které by v případném třetím pokusu o sestavení vlády předseda Sněmovny za ČSSD nominoval premiéra podle představ ODS. Poté by následovalo obnovení jednání mezi ČSSD, ODS a KDU-ČSL.

9. ledna prezident jmenoval druhou vládu Mirka Topolánka.

Reklama

Související články

Paroubek popsal Klausovi svou představu vlády

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se ve čtvrtek před polednem na Pražském hradě sešel s prezidentem Václavem Klausem. Na schůzce, o kterou požádal šéf sociálních...

ČSSD odmítla jednat s trojkoalicí

Grémium ČSSD v pátek ráno rozhodlo, že strana nebude jednat s ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených o toleranci nebo podpoře jejich kabinetu. Chce také, aby premiér...

Výběr článků

Načítám