Hlavní obsah

Vládu čeká hlasování o nedůvěře, opozici chybí čtyři hlasy

PRAHA

Vláda Mirka Topolánka (ODS) ve středu podstoupí hlasování o nedůvěře, které vyvolala opoziční ČSSD kvůli kauze vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Očekává se, že vláda hlasování přežije. K jejímu svržení je podle ústavy potřeba 101 hlasů a opozici s 98 křesly z dvou set navíc chybí komunista Josef Vondruška.

Článek

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik Právu potvrdil, že se Vondruška omluvil z jednání kvůli operaci, nechtěl však upřesnit, o jak vážný zákrok má jít. Opozice by tedy potřebovala získat ještě čtyři aktivní hlasy. Šéf ČSSD Jiří Paroubek však odmítá, že by věc byla předem jasná. "Já myslím, že to bude překvapení pro mnohé," řekl v úterý.

Po hlasování má poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý oznámit vznik vnitrostranické platformy, která má klást důraz na programové priority občanských demokratů. Podle lidí z okolí Tlustého podepíše manifest 9 poslanců a dalších 9 z 81 členů klubu ODS se k tomu chystá. Tlustý se k vyslovení nedůvěry nepřipojí, ale svůj nesouhlas dá najevo zmíněným krokem. [celá zpráva]

"Doufám, že toto (Tlustého platforma) není ono Paroubkovo překvapení," uvedl šéf klubu ODS Petr Tluchoř.

Levici prý vadí stíhaný vicepremiér

Podle místopředsedy poslanců ČSSD Davida Ratha jde opozici především o politickou kulturu, když vláda "dlouhodobě toleruje, ignoruje, fakt, že první vicepremiér je trestně stíhán". Podle Ratha jsou v tom smyslu "spolupachateli" všechny parlamentní strany a zejména zelení, kteří se zvyšováním politické kultury ohánějí.

Zelení sice tvrdí, že Čunek už měl rezignovat, vládu kvůli tomu vládu bourat nechtějí. "Poslanecký klub SZ se dostaví v plném počtu a bude hlasovat proti návrhu na vyslovení nedůvěry," uvedla jeho šéfka Kateřina Jacques.

ODS věří ve svou jednotu

"Jsem přesvědčen o tom, že nikdo z klubu ODS nebude hlasovat pro vyslovení nedůvěry této vládě," sdělil i šéf poslanců ODS Tluchoř. Nikdo podle něj neavizoval ani to, že by se zdržel hlasování, a tím vyjádřil jistý odstup od vlády. Podobně formulovala postoj lidovců i šéfka jejich poslanců Michaela Šojdrová.

Odpadlík od ČSSD Miloš Melčák Právu řekl, že se jeho názor nezměnil. Podle jeho soudu je nedůvěra vládě jen záminkou pro opozici, aby sehrála ve Sněmovně "scénu". Nikdo z opozice ho prý ani nekontaktoval. Melčák se stejně jako Michal Pohanka neúčastnili lednového hlasování o důvěře Topolánkově vládě, a tím jí umožnili získat důvěru. Nyní jejich neúčast nic neřeší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám